Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VF KULTUR, TORSDAG 29 APRIL 1993.


Love Skog 100 år

Poet och skogarnas son


I kyrkboken hette han Oscar Larsson, född för 100 år sedan i Norra Finnskoga församling, virkesmätare, kommunalman och engagerad i det mesta i hembygden. Som poet hette han Love Skog och skrev dikter som enligt en bedömare präglades av "...stor fyndighet och ledig mjukhet i rytm och rim, och alltid med ett själsligt fullödigt, sympatiskt innehåll...". Torleif Styffe tecknar hans porträtt.

Den 30 april är det 100 år sedan poeten Love Skog föddes i Norra Finnskoga församling. Det är då också nästan på dagen 39 år sedan han gick ur tiden.

När han inte höll i diktarpennan hette han Oscar Larsson och var en betrodd kommunalman som också arbetade som timmermärkare, bankman och handelsbiträde. Boken "Från sockenstämma till storkommun" meddelar nyktert:

"Larsson, Oscar, virkesmätare, född 30/4 1893 i N Finnskoga förs. Ordf i pensionsnämnd, led av komm-fullm, komm-nämnd, lönenämnd, bibliotekstyr samt av direktionen för Dalby apotek och läkarbostad.

I N Finnskoga förutv kommun ordf i komm-fullm och komm-stämma, tax- och pensionsnämnd samt v ordf i folksk-styr, dessutom ordf i kristids- och arbetsl-nämnd. Bibliotekarie i N Finnskoga i 25 år. Revisor för kyrkans räkenskaper. Överförmynare. Tid styr-led av Klarälvdalens koop handelsför, ordf i Höljes soc-dem arb-kommun samt kassör i folkets husför. Ordf i Klarälvdalens distrikt av Sv sågverksindustriarb-förb 1923-1932".

En verklig kommunal mångsysslare alltså, med en arbetskapacitet av stora mått.


Bildtext:
Oscar Larsson hade ingen egen familj men bodde på Slugtorp med en syster och hennes barn som han hjälpte till att ta hand om.


Två diktsamlingar

Bakom denna formella beskrivning kan det vara svårt att skönja den finstämde poeten Love Skog, men han finns där, och han finns där som en av Nordvärmlands största diktare. Två diktsamlingar hann han med att ge ut - den första kom 1928 och hade titeln "Dagsverk och drömmar" och den andra, "Jord och rymd", kom först 1952. Titlarna är besläktade och berättar mycket såväl om innehållet som spännvidden i hans diktning.

Love Skog var en poet i kretsen kring tidskriften Finnbygden som startade 1924 och han bidrog med många dikter och annat material genom åren. Redaktören Bror Henriksson-Finneskog uttolkade sin och övriga medarbetares syn på poeten från Slugtorp, Båtstad, i Norra Finnskoga:

"Love Skog beundrade vi alla på avstånd... Han var en versmakare av stora mått, som vi inte nådde upp till på långa vägar. Därför kallade vi honom vår försångare. Vi begrep vår litenhet, då vi såg att han accepterades ganska snart i 'Studiekamraten', som ju var ganska kräsen, när det gällde att sovra sitt material".


Personlig stil

Att Dan Andersson hade ett stort inflytande över många av de skogspoeter som följde efter honom är tydligt, men Oscar Larsson var en av dem som bäst lyckades frigöra sig från ett alltför märkbart inflytande. Han skaffade sig en egen, personlig stil "ofta med ganska stor fyndighet och ledig mjukhet i rytm och rim och alltid med ett själsligt fullödigt, sympatiskt innehåll..." (Gunnar Furuland).

Men visst märker man i hans diktning att han var en skogarnas son och i skogsbygderna kände han sig hemma. Han trivdes med det enkla, okonstlade folket och de kände att de stod honom nära.

Det är svårt att hitta några negativa omdömen om denne man bland hans samtida. Han omtalas som vänlig och blygsam och även hans meningsmotståndare i politiken har svårt att komma med några hårda omdömen.


"Från Finnbygden"

Hans starka hembygdskänsla visar sig i många av dikterna och under sin levnad samlade han ihop och sammanställde ett stort material om sin hemförsamling. Detta material gavs ut efter hans död i bokform under titeln "Från finnbygden".

Någon dialektdiktare var han inte, Love Skog, utan de försök han gjorde i den vägen mynnade ut i dikten "Sômmermôra" och kanske någon enstaka dikt till. Dialekten blev här en blandning av rikssvenska och olika värmländska mål.

Den 23 april 1954 gick Oscar Larsson genom Klarälvens is och drunknade alldeles utanför sitt hem. Han var där på väg hem från ett arbete i Höljes och genade som vanligt över älven för att slippa gå den långa omvägen över någon av broarna. En förtvivlad syster blev vittne till hur han plötsligt försvann - en alltför ung poet blev borta och med honom många oskrivna dikter.

Med anledning av 100-årsminnet kommer Norra Finnskoga hembygdsförening under sommaren att ordna en sammankomst där minnet av bygdens store son högtidlighålls.

TORLEIF STYFFE


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VF KULTUR, TORSDAG 29 APRIL 1993.
Love Skog 100 år - poet och skogarnas son