Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredag 10 augusti 1990.


I USA frågar man Osebol!


Av Torleif Styffe

När amerikanarna behöver en förstklassig sommarlandsanläggning, vänder de sig till Osebol i norra Värmland. Där bor formgivaren Istvan Foth, och han har hjälpt till med flera anläggningar i USA. Men det är inte bara där han ser till att ungar i alla åldrar får rasa av sig - det är många länder, som har anlitat den ungerskfödde nysockningens tjänst, inte minst håller den japanska fritidssektorn på att utvecklas alldeles enormt.

- Det beror på att de har utökat semestern från sju till tio dagar(!), säger Istvan som just kommit hem från en månad i Japan, då jag tittar in till honom.

Istvan Foths stora succé, som gett honom världsrykte i rekreationsbranschen, heter Wet Bubble - den våta bubblan. Den finns nu installerad i många länders nöjesparker, och det är den som Istvan just nu introducerat i Japan.

Bubblan? Ja, den ser ut som en jättestor bubbla eller kudde, som ständigt sprutas över med vatten, så den blir såphal. För att ta sig upp på den måste man dra sig upp med ett rep, och ner kommer man sedan hur lätt som helst. Runt bubblan finns ett vattendike, så man landar mjukt.


Yrkessjukdom

Men Istvans liv består inte bara av bubblor. Det har i själva verket blivit så, att bubblan blivit något av en inkörsport till andra attraktioner. Rena yrkessjukdomen, säger formgivaren själv - han kan nämligen inte komma in i en nöjespark utan att börja se på, vad som är bra eller dåligt på anläggningen. Denna strävan att förändra eller snarare förbättra har gjort att han har fått fungera som konsult vid byggandet av nya anläggningar.

Som nu i Japan. Under tiden som han installerade bubblan utanför Hiroshima, blev han presentarad för ett nytt kommande projekt i storleksordningen 150 miljoner dollar. Han ombads se på ritningarna, men blev inte imponerad av vad han fick se. Det verkade inte särskilt mysigt, tyckte Istvan, och han kunde också konstatera att anläggningen inte skulle orka svälja så många besökare, som det var planerat. Då han påpekade detta fick han kvällarna på sig under månaden han var i Japan att komma med ett nytt förslag. Det medförde, att hela jätteprojektet stoppades.

- Bara för en liten sketen man från Osebol! säger han själv.

Japanerna gillade hans idèer, och om allt går som planerat har han full sysselsättning i ett par år med detta projekt.


Fyra man

Men det är inte bara japaner som söker Istvans tjänster. Bubblan ska vidare ut i Europa, i länder där den inte redan finns och hemma i Sverige är det Idre fjäll m fl som anlitar honom eller åtminstone rådfrågar innan det görs några större investeringar.

Med sina idéer har han skapat värdefulla arbetstillfällen i glesbygden, och han har fyra man som hjälper honom på verkstaden i Osebol eller med installationer av anläggningar. Just nu är de i full färd med att renovera den gamla bondgården Nystugan, gården där Istvan bor och arbetar, så där ska bli fem nya lägenheter. Till dessa kommer i en framtid att höra en vinterträdgård, designad av Istvan Foth.

- Det är svårt att jobba så här, som det är nu, för nu har jag ateljén i bodstaden, säger han.

När han flyttar över till huvudbyggnaden, blir alltså den nuvarande bostaden ateljé - det är en smakfullt inredd byggnad på gården, som tidigare varit stall, och alldeles därintill står verkstaden. Eventuellt kommer dessa två byggnader så småningom att kopplas samman.


Många resor

Ett par-tre månader om året befinner sig Istvan utomlands, och han gör också många resor i Sverige. Han passar då på att studera lekparker och tar med sig intrycken hem, där han bearbetar dem. Så växer nya idéer fram.


Bildtext:
Här står Istvan Foth med blivande ateljén närmast och huvudbyggnaden på gården Nystugan i Osebol längst bak. Affischen visar Japans nyaste sommarland i Tsuneishi vid Hiroshima, en anläggning som Istvan varit med att bygga. Hans samarbetspartner i Japan är Kawasho, ett av de verkligt stora företagen.


- Men alla tycker nog inte att det är något arbete jag utför, skrattar han.

Idéerna kan ibland komma till med slumpens hjälp - som bubblan till exempel. Istvan var på en anläggning av typ Sommarland i Tomelilla, och skulle upp på en stor hoppkudde, som bestod av en presenning, som fylldes med luft underifrån. Just den dagen regnade det, och där blev förstås halt, så han ramlade av och slog sig halvt medvetslös - som tur var, skulle man nästan kunna säga. För när han kvicknade till hade han fått rena hevreka-upplevelsen. "Här ska vara vatten att landa mjukt i", sa han och bubblan var uppfunnen.

Vid ett annat gyllene tillfälle var slumpen med igen. Istvan skulle göra något av den stora, trista fyrkantiga badanläggningen i Idre fjäll. Där fanns två bassänger, och det var nu frågan om den sydligaste av dem. Någon råkade i hastigheten kalla den sydpoolen, och därmed var saken klar. Istvan döpte den till Sydpoolen och lät hela utrymmet få sydpolskaraktär - en bubbelbassäng blev anlagd i en valmun, väggarna målades med hav och isberg, och hemma i verkstaden i Osebol gjordes pingviner m.m. som sedan togs dit.

Så har alltså slumpen hjälpt till vid ett par tillfällen, men det gäller att ha förmåga att se och ta tillvara möjligheterna, då de kommer. Den förmågan har Istvan, och vem som helst kan se, att han trivs bra med sitt udda arbete.

- Jag är barnslig nog att ha roligt och gråhårig nog att bli tagen på allvar, förklarar han.

En lyckad mix, kan man säga, och lyckad är Istvans bakgrund, som lett fram dit där han är i dag.


Barns lek

För det första har han alltid intresserat sig för sociala förhållanden, för det andra har han en viss teknisk utbildning på salig reallinjens matematiska gren, och för det tredje är han utbildad på Konstfack, där linjen hette Dekorativ målning.

Det var under sista året på Konstfack som Istvan började intressera sig för barn och deras lek. Sedan har han hållit på med lekställningar och förbättrat och utvecklad - hela tiden med den tanken i bakhuvudet, att det ska vara saker där barnen har roligt tillsammans.

Ända fram till 1986 samarbetade han med Brio ("vi hann bli ordentlig trötta på varandra"), och en hel del möbler har byggts i snickarverkstaden i Osebol.

- Men när det gäller möbler, är det svårt att få någon lönsamhet.

- Så även om det är medvind nu, så har jag också haft mina hundår, säger Istvan.

Det var medan han byggde lekställningar i storformat på Skara sommarland som han kom in på sidospåret med vattenlek, och det spåret lär det nog bli svårt att ta sig ur, så stor som efterfrågan på just vattennöjen har blivit.

- Det blir väl Japan nu då, och så skulle jag behöva göra en sväng till Fårup sommarland i Danmark snart, och det blir mer jobb i Skara. Sedan blir det nog en snöborg i Idre. Men först måste huset bli klart.


Värmland då?

Men Värmlands anläggningar då? Branäs alldeles här intill?

- Jag har funderat mycket på Branäs och har en del idéer om hur området skulle kunna bli attraktivt året om. Det ska vara något speciellt, som inte finns överallt annars och som får folk att flämta till då de kommer. Jag har presenterat mig, men har inte fått något erbjudande.

Till norra Värmland kom Istvan 1969. Han hade fått målande beskrivningar av denna landsdel av en annan leksaksintresserad man, Folke Bäck, och när han kom till Sysslebäck och bilen strejkade där, tyckte han det var lika gott att stanna kvar. Så småningom blev han inbjuden av kommunalgubbarna i Norra Ny att flytta dit, och då blev det Osebol, där Nystugan stod tom.

Nu är Istvan Foth en riktig inväxt Osebolsbo (även om inte dialekten sitter riktigt än) och han trivs bra där i sitt andningshål mellan resorna ute i världen - en invandrare från Ungern, Stockholm och Sysslebäck, som har lyckats i Osebol och ute i världen.

Så värst liten och sketen är han ändå inte.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredag 10 augusti 1990.
I USA frågar man Osebol!