Källa: Värmlands Folkblad

Alfred Svanhult död

AMBJÖBBY (VF) En av de mer kända kommunalmännen i norra Värmland skogvaktare Alfred Svanhult, Sysslebäck avled helt hastigt före söndagens högmässa i Dalby kyrka, där han skulle bevista dopet av ett barnbarn. Svanhult var under många år Dalby sockens starke man och blev även efter kommunsammanslagningen en av de ledande i Finnskoga Dalby kommun.

Han var född i Svansåsen, Sysslebäck, men flyttade till Likenästrakten och kom efter kommunsammanslagningen att åter bosatte sig i Sysslebäck, där han bland annat utsåga till kommunalnämndens ordförande i storkommunen, en tjänst gom han innehade i många år. Svanhult som var född den 29 juli 1898 genomgick Ombergs skogsskola åren. 1922-23 och blev 28-års ålder ledamot av Dalby kommunalfullmäktige och därtill den yngste ledamoten

Vidare hade han uppdrag som taxeringsledamot och granskningsman för yrkesdeklarationer 1929-40. Kronoombud i Norra Finnskoga 1938-40 kronoombud i Dalby 1941-45, taxeringsnämndsordförande i Dalby från 1946, till sitt frånfälle. Landstingsvald ledamot i fastighetstaxeringsnämnden åren 1933-38 och 1945. Ledamot av kommunalnämnden 1931, ordförande i denna nämnd den 16 juli 1933, ledamot av hälsovårdsnämnden 1931 ordförande där åren 1933-38, ledamot av skolstyrelsen 1932-39 och blev åter ledamot och ordförande i skolstyrelsen 1948. Ordförande i intresseföreningen for Hermods realskolor i Dalby sedan starten.

Svanhult var anställd som stämplingsförman i skogsvårdsstyrelsen i Värmlands län sedan 1927. Han, tillhörde också kyrkofullmäktige i Dalby i flera år, samt var ledamot i landskommunernas förbunds länsavdelning i många år från 1948. Vid sitt frånfälle var Svanhult ledamot av kommunalfullmäktige i Finnskoga-Dalby, kommunalnämnden och skolstyrelser. Ordförande i taxeringsnämnder, överförmyndare Dalby sedan två år tillbaka, medlem i Likenäs logen av sällskapet W-6, Han har också under årens lopp nedlagt ett gott arbete inom Folkets Husrörelsen i både Dalby södra Folkets Husförening och Sysslebäcks folkets Husförening. Han var ordförande j Sysslebäcksföreningen åren 1923-30 och i Dalby Södra sedan 1945 fram till sin avflyttning från orten. Han har också arbetat för den kooperativa rörelsen på orten. Sina politiska lärospån fick han i Sysslebäcks arbetarkommun, där han blev ordförande 1923 och innehade denna post fram till 1930, då han flyttade över till Dalby arbetarkommun i Likenäs, vars styrelse han tillhörde i flera år. Svanhult var en orädd man på den politiska arenan. Han arbetade stenhårt för sin bygd och sin kommun och han betydde oerhört mycket for de nordvärmländska kommunerna i sin krafts dagar. Man hade respekt för Svanhults gedigna och rättframma uppträdande och han var också en, god talare Svanhult sörjts närmast av en dotter och svärson samt barnbarn jämte syskon och åldrig fader.


Källa: Värmlands Folkblad