Källa: Finnloppen, Visaren juni 2004

Johnny Palmquist - värmländskt idrottsorakel

Den som vill veta något om resultat i värmländska skidtävlingar genom åren kan bläddra i gamla tidningar, men sådant tar tid. Ett enklare alternativ är att fråga Johnny Palmquist i Ekshärad.

Jag ville veta vem som vann DM på skidor 1952, och jag valde alternativet att fråga Johnny. Svaret dröjde inte:

- Menar du 15 och 30 kilometer, så var det Artur Olsson, då tävlande för Likenäs, och tävlingarna gick i Bograngen, men menar du 50 kilometer var det Axel Eriksson, Bore, på en tävling som gick i Kärrbackstrand.
Så var det med det. Jag tvivlar inte ett ögonblick.


Johnny är en tabellbitare med särdeles gott sifferminne och med ett skidintresse utöver det vanliga. Men det var först på 1990-talet han började samla in resultat från DM-tävlingar och Finnlopp mer systematiskt. Han letade i tidningarnas resultatlistor och skrev av dessa. Men mycket hade han förstås redan i sin egen minnesbank. Hans forskningsarbete fick i alla fall till resultat att han har tagit fram resultatlistor från alla Finnloppen 1936-1972 och listor över alla DM-medaljörer plus lagpris 1910-1995.


Intresset för skidåkning befästes redan i barndomen. Däruppe vid föräldrahemmet på Åberget norr om Letafors var det nästan lika själklart att lära sig åka skidor som att gå. Först 1932, när Johnny var sex år, byggdes väg till Åberget. Till skolan i Letafors var det sex kilometer enkel väg - att gå på sommaren och åka skidor på vintern. Åberget ligger i Södra Finnskoga men bara en kilometer från Norra Finnskoga, och båda dessa församlingar har fostrat goda skidlöpare. Johnny själv var en av dem.

- Jag var med och tävlade 1949-1952 för Finnskoga IF och var ordförande i klubben 1956-1959. 1968-1974 var jag kommittéledamot i Värmlands skidförbund och följde Värmlandsåkarna som ledare till skidspelen i Falun 1971 och Lycksele 1972.

1950 var Johnnys bästa år som skidåkare. Då var han med och tog brons i stafett i DM i Arvika, och samma år åkte han Vasaloppet med den äran och kom i mål på 32:a plats.


Källa: Finnloppen, Visaren juni 2004