Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 23 november 1990.


Bildtext:
Vivian Gerdin i Sysslebäck befinner sig ofta på resande fot.


Fart och fläkt!


Av Torleif Styffe

Det är fart och fläkt över centerkvinnan Viviann Gerdin i Sysslebäck. Rätt ofta ser man henne komma till post eller bank med raska steg, bärande på ett eller annat dokument.

Man kan anta, att det är räkningar eller annat från familjeföretaget, där hon sköter allt pappersarbete, eller kanske ett nyjusterat protokoll eller ett brev till länets centerkvinnor, eller möjligen någon Nätstrumpeangelägenhet.

Tusen järn i elden har hon väl inte riktigt, men det kan inte vara så långt ifrån, och fler och fler tycks de bli. Om Gud och väljarna vill, sitter hon kanske i riksdagen efter nästa val, och nordvärmlänningarna får en kanal rakt in i maktkorridorerna. På förnomineringen nyligen kom hon på tredje plats i länet efter sittande Jan Hyttring och Kjell Ericsson.


Långa resor

När hon inte sitter på kontoret i källaren hemma och sköter papperen åt familjeföretaget (och ett par andra företag), sitter hon ofta i sammanträden, eller på väg till och från sådana. För om man bor i norra Värmland och ska vara med och sammanträda, får man finna sig i att det blir många och långa resor. För en centerpartist känns det förstås lite kluvet med allt detta bilkörande, men Viviann tar gärna tåget, då hon ska så långt att det finns något.

- Det är bra också att kunna sitta på ett tåg och läsa på och förbereda sig.

Viviann är med i Torsby kommuns fullmäktige och i sociala nämnden. Dessutom är hon ordförande för centerkvinnorna i Värmland och styrelseledamot i Samhall/Erres i länet. Hon är också suppleant till både länsstyrelse och riksdag. Många järn i elden, som sagt, men det trivs hon uppenbarligen med.

- Det går att hålla på så, tack vare att jag har en förstående make, säger hon.


Blir ryckigt

En vanlig anställning skulle hon nog ha svårt att sköta med alla sina uppdrag. Veckan före vårt samtal - låt vara att den var ovanligt ruschig - hann hon bara hem en snabb sväng mellan varven. Fem och en halv dag var hon borta den veckan.

- Sedan satt jag nio timmar i sträck med firmans papper.

Det blir ofta ryckigt på det viset, och arbetet får ofta skötas på kvällar och helger.

Viviann har själv bott i stadsmiljö, innan hon hamnade i Sysslebäck och hon vet hur viktigt det är att se till att det finns en levande landsbygd. Det är något hon är beredd att kämpa för.

- Folk ska kunna bo på andra platser än i storstäderna.

Andra hjärtefrågor är företagande, ekonomi och kvinnofrågor. Sin politiska prägel har hon fått, menar hon, av att vara småföretagare och kvinna i glesbygd. Där har vi också en bakgrund till intresset för att starta nätverket för kvinnor i glesbygd.


Delad kommun

När det gäller kommunalpolitiken har Viviann inte gett upp den gamla tanken på en delning av Torsby kommun, en gammal centertanke. Stöllet och Sysslebäck kunde båda bli kommuncentra med olika funktioner.

- Ur näringssynpunkt skulle det vara väldigt positivt, för den nordliga kommunen skulle bli kvar inom stödområdet. Då skulle industrier, som annars hamnar i Torsby, kunna förläggas till Klarälvdalen.

Sedan 1983 har Viviann arbetat politiskt och - efter vad det verkar - med oförminskad styrka. Hon gick med i centern utan tanke på att själv bli aktiv, men det blev hon snart i högsta grad. Det som skulle bli ett litet ekonomisk stöd till partiet blev en insats med kropp och själ.

Men någon gång kopplar hon av också - det gör hon helst genom att ta med gubben sin på dans. För dans, det är en hobby hon kan koppla av med.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 23 november 1990.
Fart och fläkt!