Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredag 9 juni 1989.


60-årsjubileum i Dalby:

Inget stök i Branäs-klassen


Bildtext:
Sextioårsjubilerande skolklass: Tio (Ester Styffe saknas på bilden) av de ursprungliga trettiofyra eleverna träffade sin gamle lärare från skolan i Branäs. Från vänster Nils Olsson, Henrik Fahlén, Agne Bergsten, Elsa Bengtsson, Fritz Munkehed, läraren Holger Edmarker, Yngve Hyddén, Ellen Sandin, Eric Andersson och Herbert Styffe.


Av Torleif Styffe

Den första söndagen i juni samlade folkskolläraren Holger Edmarker sin skolklass till en annorlunda skoldag med kaffe och våfflor på Dalby hembygdsgård.

Annorlunda blev skoldagen framför allt genom att det var 60 år sedan klassen var samlad första gången. Läraren är nu nästan 86 år och eleverna har hunnit bli pensionärer.

Jubileet var gemytligt och läraren läste dikter och berättade skolminnen och historier, medan hans gamla elever andäktigt lyssnade. Något suddgummikastande eller stökigt beteende var det aldrig fråga om, utan eleverna gav läraren såväl blommor som applåder.


Styva slöjdare

Lika välartade var de också, när det verkligen begav sig, om man får tro Edmarker.

- Ni var väldigt duktiga, berömde han eleverna. Efter många års jämförelse håller jag styvt på, att ni var en av de duktigaste klasserna, och pojkarna var de styvaste slöjdarna jag har haft.


Förälskad i Branäs

Klassen som egentligen omfattade årskurserna tre till sex, var Holger Edmarkers första, och det var alltså 1929 han gjorde sitt första och enda lärarår i Dalby som vikarie för Ernfors i Branäs skola. Men ett år räckte för Edmarker för att han skulle bli förälskad i bygden, och ända sedan han lämnade sin första klass, har han hållit kontakten med flera av de forna eleverna.

- Det är den här klassen och två klasser till jag träffar då och då.

Sedan många år tillbaka bor Holger Edmarker med sin fru i Gnesta, men Dalby och den första klassen i Branäs har han aldrig glömt.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredag 9 juni 1989.
Inget stök i Branäsklassen