Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 30 december 1988.


KYRKAN -
EN UPP OCH NERVÄND BÅT!


Av Torleif Styffe

Norra Finnskoga kyrka i Höljes - har ni någonsin tänkt er den som en båt, en upp och nervänd båt? Det var i alla fall vad arkitekten Lars-Erik Havstad från Karlstad hade i tankarna, när han satte sig att skissa på den nya finnskogakyrkan, sedan den gamla brunnit ner 1968.

- Jag tänkte tillbaka, hur man enkelt kunde skaffa sig tak över huvudet genom att vända en båt upp och ner. Dessutom kan ju kyrkan även symboliskt ses som en båt, säger arkitekten, som även har ett personligt intresse för båtar.

Någon renodlad båt med kölen i vädret ritade han förstås inte, för byggnaden skulle ju trots allt fungera som kyrka, men grunddragen är tydliga nog.

Under det höga yttertaket av koppar löper låga fönsterrader längs hela långsidorna, och man kan nästan få en känsla av att sitta ute i det fria, när man sitter i kyrkbänkarna. Åt ena hållet har man utsikt mot ett litet skogsparti och åt andra hållet mot gravarna. Även detta hade arkitekten en tanke bakom.

- Jag ville att det på så sätt skulle ge två sidor av livet, när man tittade ut genom fönstret.


Symbolik

En hel del sådan symbolik finns faktiskt inbyggd i denna i sin enkelhet så vackra kyrka, även om den vanlige kyrkobesökaren inte funderar så mycket kring det. Dopfunten t ex har ett korsformat stativ som omslutes av en cirkel, döden och evigheten.

Annars var det väl ekonomiska realiteter som bidrog till att kyrkan fick den utformning som den fick?

- Förutsättningarna var, att vi skulle hålla oss inom brandförsäkringsvärdet, så det fick ju inte bli ett dyrt bygge. Men jag är inte så säker på att resultatet hade blivit så mycket annorlunda om det funnits mer pengar till förfogande heller, säger Lars-Erik Havstad. Men man fick ju ändå lov att tänka sig för.

Ett par givna utgångspunkter var att änglarna från den gamla kyrkan skulle sitta framtill, och Thor Fagerqvists glasmålning skulle passa in. I övrigt hade arkitekten fria händer.

- Man får ju utgå från platsens förutsättningar, när man gör sådant här arbete. Här gällde det alltså att spegla att det var en skogsbygd. Det blev en träkyrka med innertak av gran och med ett golv av sten, i vilket värmeslingor löper.


Ej kopia

- Några krav på efterlikning av den gamla kyrkan fanns inte. Den var kanske lite för charmlös för att man skulle ha velat ha en kopia.

När Lars-Erik Havstad har sina vägar förbi Norra Finnskoga, tittar han gärna in i kyrkan och sätter sig och vilar i den upp och nervända båtens skydd. Han är nöjd med resultatet, och det är med glädje han tänker tillbaka på arbetet.

Alla var positiva och verkligen inriktade på att nå ett snabbt resultat, vilket man också gjorde. Redan året efter branden var den nya kyrkan klar att tagas i bruk, och under åren som har gått har den blivit en känd symbol för sin bygd.


Bildtext:
Det har gått tjugo år sedan Lars-Erik Havstad ritade Norra Finnskoga kyrka, men för många är den ännu ny och modern. Mästaren bakom verket har också ritat klockstapeln i samma stil, men den är han inte riktigt lika nöjd med.



Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 30 december 1988.

Kyrkan - en upp och nervänd båt!