Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 11 november 1988.


Ny pastoratsindelning


Något av en tillbakagång till gamla tider blir det inom den kyrkliga administrationen i norra Värmland. Mot bakgrund av ett vikande befolkningsunderlag har diskussionen länge förts, om hur den framtida pastoratsindelningen skall bli.

Nu har man nått enighet, och regeringen har redan klubbat, att Dalby och Norra Finnskoga från årsskiftet bildar ett pastorat, men Södra Finnskoga söker sig till grannen i söder, Nyskoga, som redan tidigare lyder under Norra Ny. Den senare sammanslagningen sker dock inte förrän nuvarande kyrkoherden i Södra Finnskoga, Gösta Bernspång, går i pension.

Fyra pastorat blir alltså två, och vad detta får för betydelse förklarar ordförande i Dalby kyrkofullmäktige, Lars-Oscar Johnsson:

- Det innebär inte, att vi får ett mindre antal präster, men det blir bara två kyrkoherdetjänster mot tidigare fyra i de fem nordligaste församlingarna. Kyrkoherdetjänsterna blir i Dalby och Norra Ny, men de andra församlingarna får präster som nu.

- Med kyrkoherden stationerad i Dalby blir det på sätt och vis ett plus för Norra Finnskogas del. Där får man ha prästen kvar som komminister, och denne slipper det administrativa ansvaret och kan i stället ägna sig åt andra församlingsuppgifter. I samma läge hamnar senare också Södra Finnskoga.

Lars-Oscar Johnson betonar, att församlingarna har kvar självstyret även med den nya pastoratsindelningen. Det som förändras är de administrativa rutinerna.

Sedan några år tillbaka har emellertid församlingarnas suveränitet begränsats, genom att de gått samman i en samfällighet, som handhar de ekonomiska frågorna. Vad som sedan återstår för församlingarna är i stort sett att utse kyrkoråd.

För Dalbys del var det viktigt att få pastoratsindelningen klar, så att man äntligen får tillsätta en kyrkoherde. Sedan Johan Blix lämnade församlingen, har man haft vikarie på tjänsten, men från årsskiftet skall en ordinarie tjänst tillsättas för Dalby och Norra Finnskoga. Inte minst den vackra prästgården i Dalby bör kunna locka sökande till tjänsten - den ligger dessutom mitt emot Branäsberget, där utbyggnaden av sportanläggningen som bäst pågår. Detta har man även utnyttjat i annonseringen, då man nu söker en ny präst - församlingen bjuder nämligen den blivande prästfamiljen i Dalby på säsongskort i slalombackarna.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, Fredag 11 november 1988.
Ny pastoratsindelning