Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, den 29 januari 1988.


Jacob Bengtssons bildsamling söker förklarande texter


Bildtext:
Ett exempel på Jakob Bengtssons kunnande med kameran. Under helgen 30-31 januari presenteras hans bilder på Sysslebäcks bibliotek. De kommer även att finnas kvar där en tid framöver.


Av Torleif Styffe

Under helgen 30-31 januari anordnar den flitiga släktforskargruppen i Sysslebäck en utställning med många hundra fotografier av Jakob Bengtsson från Sysslebäck. Alla intresserade är då välkomna till biblioteket för att se på bilderna och eventuellt bidraga med uppgifter om motiven. Gruppen har redan gjort ett omfattande forskningsarbete för att få fram uppgifter om vilka personer och byggnader bilderna föreställer, men än återstår många luckor att fylla.

Det är bilder från den förra hälften av seklet, så det är hög tid att denna fina bildsamling får förklarande texter.

Berit Bengtsson i Sysslebäck fick hand om glasplåtarna för flera år sedan, då det skulle anordnas auktion i Jakobs hem. Hennes man var släkt med Jakob, och själv är hon intresserad av släkt- och bygdeforskning, så plåtarna kom i goda händer.

Hon gick länge och funderade på att få bilder gjorda, och så uppenbarade sig ett tillfälle förra året, då Bengt Bengtsson från Brattmon blev pensionär och fick tid att ta hand om råmaterialet. Han gjorde kopior av de 700 negativen och har sedan aktivt deltagit i den skriftliga dokumentationen av materialet.

Fotografen själv, Jakob Bengtsson från Skyllbäckbyggnaden i Sysslebäck, är död sedan femton år tillbaka. Han var flitig med kameran i en tid då dylika tingestar inte var särskilt vanliga, och från 1910-talets början till fyrtiotalet hann han med att föreviga minst 700 motiv, som idag finns bevarade i första hand på glasplåtar.

Det är olika typer av motiv - det är bilder av människor, det är vyer och det är bilder ur arbetslivet, främst säterbilder. Den gemensamma nämnaren är den geografiska lokaliseringen, nämligen Sysslebäcksområdet.

Fotograferandet var egentligen mest en hobby för Jakob, även om han då och då anlitades som ateljéfotograf. Han hjälpte annars till hemma på gården, där det förutom jordbruk drevs gästgiveri och poststation.

Jakob var tekniskt intresserad och anlitades ofta till att utföra reparationer av klockor, radioapparater m m, men helst strövade han nog omkring i naturen med kameran i handen och sökte motiv, motiv som först nu kommer en större allmänhet till del. Tack vare Bengt och de andra entusiasterna i släktforskargruppen i Sysslebäck.


Bildtext:
Jakob Bengtsson, levde 1882-1963 och med kameran dokumenterade han mycket från sin hembygd Sysslebäck.



Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, den 29 januari 1988.

Jakob Bengtssons bildsamling