Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, den 15 januari, 1988.


Fanns det en kyrka på Strandås hemman?


Av TORLEIF STYFFE

Har det stått en kyrka på Strandås hemman i norr Värmland? Omöjligt är det inte, om man får tro en teori som hembygdsforskaren Lars Bäckvall hade. En gammal sägen berättar nämligen att Norra Persby hemman hade en kyrka på Strandåsen, och Strandås hörde för länge sedan till Persby.

Ett annat stöd för teorin var enligt Bäckvall, att en bäck som rann genom Norra Persbys skogar hette Kiörkån. Hur som helst har Strandås tillhört staten, och det är troligt att det var kyrkans egendom fram till 1527 års riksdag, då all kyrkans mark gick över i statens ägo. Det andra hemmet i Dalby socken som ägdes av kronan var Stommen, där man vet att det stått en kyrka.

1624 lär Strandås vara omnämnt i jordeboken som ett torp. Det skattades 1630 till ett åttondels hemman under kronan, blev därefter betecknat som utjord och blev borta ur längderna under flera år.

Kaplanen Nils Laurentius Helsbeckius i Dalby socken odlade sedan upp Strandås, och enligt en skrivelse till Karl XI hade han "av öde och subberot upptagit 1/8 cronohemman, Strandås benämnt". I skrivelsen från 1686 söker och får han tillsammans med mågen Olof Jonsson och dennes familj besittningsrätt till Strandås.

1703 kunde Olof Jonsson och hustrun Karin friköpa hemmanet av kronan för 30 daler silvermynt. Gården var en tid delad i två, en norra och en södra del, men i dag ligger marken under en och samma gård, och Strandås är ett av de få hemmanen i Värmland, som är oskiftade, kanske rent av det enda?

1895 köptes gården av Wilhelm Edgren från Vingäng, som lät uppföra de nuvarande byggnaderna (enligt uppgift 1895-96). En sonson, jägmästare Wilhelm Edgren, som är bosatt i Västerås, är ägare idag.

1928 såldes en tomt för uppförandet av ett ålderdomshem, och detta har under det gångna året förvandlats till ett smakfullt gästgiveri.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland II, 1993, Från: VB, den 15 januari, 1988.
Fanns det en kyrka på Strandås hemman?