Källa:


 

FÖRORD

Under studietiden i Lund väcktes mitt intresse för kulturgeografien, och det har sedan för mig framstått som mycket lockande att få skildra någon del av mitt hemlandskap. Särskilt intressant syntes mig då norra delen av landskapet med dess finnbebyggelse och säterhävd. De invandrande finnarna ha här skapat sin typiska kultur, och isoleringen har bevarat mycket av den gamla bygdens ursprunglighet. Det är denna bygds utveckling i fråga om bebyggelse, näringsliv och befolkningsförhållanden, som jag här sökt skildra. Tyvärr har jag huvudsakligen haft endast ferier och lediga stunder vid sidan av krävande lärartjänstgöring till mitt förfogande, varför arbetet med undersökningen kommit att sträcka sig över många år.

När jag nu står vid fullbordandet av mitt arbete, är det mig en glädje att få rikta ett varmt tack till alla, som på ett eller annat sätt bistått mig i detta.

För värdefull kritik, uppmuntran och allt visat intresse vill jag då först tacka min lärare från studietiden, professor Helge Nelson, som väckte mitt intresse för geografiska studier.

I stor tacksamhetsskuld står jag till t.f. professor Karl Erik Bergsten, som offrat mycken tid på genomgång av mitt manuskript. Det intresse, han visat mitt arbete, hans vänlighet, uppmuntran och goda råd ha i hög grad bidragit till att undersökningen kunnat slutföras.

Professor David Hannerberg vill jag tacka för hans älskvärdhet att läsa igenom mitt manuskript och komma med värdefulla påpekanden. Lektor Valter Elgeskog, lektor Tage Larsson och fil. dr Folke Lägnert ha även offrat tid på genomläsning av manuskriptet. Jag tackar dem för värdefulla anvisningar och givande diskussioner.

Till chefer och tjänstemän på institutioner, arkiv och bibliotek, vilka alltid med beredvillighet och sakkunskap bistått mig med hjälp, riktar jag ett varmt tack.

Vid mina besök i bygden har jag städse mötts av gästfrihet och tillmötesgående. Så långt det varit möjligt, har jag erhållit de upplysningar, som jag begärt. Bland mina vänner i bygden vill jag särskilt tacka komminister Johan Hagberg i Ekshärad och kyrkoherde John Finnson i Norra Ny.

Läroverksadjunkt Malte Larsson, sekreterare John Sjögren och fil. dr Åke Stille ha trots stor arbetsbörda varit mig behjälpliga med korrekturläsning liksom civilingenjör Bengt Lundqvist med slutgranskning av tabeller. Jag tackar dem varmt.

Till herr Frits Jönsson, som med sedvanlig skicklighet renritat mina kartor, vill jag framföra mitt tack.

Min hustru tackar jag för all förståelse och uppoffrande hjälp under avhandlingsarbetet.

För slutförandet av undersökningen och som bidrag till tryckningskostnaderna ha anslag erhållits från Statens samhällsvetenskapliga forskningsråd och Humanistiska fonden. Jag framför härmed mitt vördsamma tack.

Bromma i april 1950

Yngve Nilsson