Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 4 april 1986.

Arne Bergquist dokumenterar livet i norra Värmland

I 40 år har Arne Bergquist i Värmlands Dalby arbetat som fotograf. Under 40 år har han fotograferat människor och miljöer i norra Värmland - som pressfotograf och som poträttfotograf, och han är fortfarande fullt verksam. 40 års plåtande - det blir åtskilliga bilder det.

- Ja, det rör sig om många tusen bilder, medger Arne Bergquist. Hur många kan jag inte säga. Något register över alla dessa bilder har han tyvärr inte, bara över de privata.

- Eftervärlden ska ha något att göra också, skämtar han. Trots alla åren i norra Värmland avslöjas hans närkingska ursprung när han talar. Han är född och uppvuxen i Närke, men hjärtat finns i norra Värmland, dit han kom först som militär 1943. Sedan blev ju det reklamutbildning i Stockholm, men 1946 var han tillbaka i Värmland.

- Jag trivdes med naturen här. Och så människorna förstås var fantastiska. Lättsamma och trevliga.

Hans fru kommer förstås från norra Värmland.


Isdamm

Det hela började med en isdamm i Klarälven 1946. Arne Bergquist tecknade på den tiden åt NWT - han ritade mest gamla släktgårdar - men när den där isdammen bildades vid Näckån, ville Dagens Nyheter ha en bild på den. De lyckades få kontakt med Arne, som åkte dit med sin kamera.

Han fick en bild på isdammen, och vid denna träffade han också NWT:s dåvarande lokalredaktör, P. G. Larsson, som var där för sin tidnings räkning.

- Han stod där med en gammal lådkamera och frågade, om jag var intresserad av att samarbeta.

Där slutade tidningstecknandet för Arne Bergquists del, och han blev pressfotograf från och med denna isdamm, (även om han fortsatte att teckna och måla vid sidan om).

Samarbetet med P. G. Larsson varade i många år, och när
P. G. slutade, fortsatte han att plåta åt andra lokalredaktörer.

- Jag arbetade ihop med i Allan Thybell ett tag, både från Värmland och Närke. Han är ju också närking. Under de senaste några och 20 åren har Arne huvudsakligen fotograferat för VF, där hans skrivande partner är Sven-Åke Markusson. De har tillsammans gjort många reportage från norra Värmland.


Sunday Times

Någon gång har Arnes bilder också hamnat i rikspressen, som DN, Expressen och Aftonbladet. Även i norska Aftenposten och i den brittiska draken Sunday Times har han varit representerad. Så kom inte och säg annat än att den f d närkingen har gjort ordentlig reklam för Värmland.

Många av Arnes Bergquists bilder föreställer typiska skogsarbetarmiljöer, som inte längre finns, och den siste fiskaren i de nu överdämda forsarna som blev till Höljessjön, har han dokumenterat.

Hundratals brudpar och körkortsaspiranter har poserat mot den ljusa väggen i Arnes finrum och finns nu på någon av hans många negativremsor.

- En tjusning med jobbet är, att man har fått träffa så många människor - alla olika varandra. Man lär känna dem på något vis, när man har dem framför en kamera, menar Arne.


Bildtext:
Så här har nordvärmlänningarna vant sig vid att se pressfotografen Arne Bergquist på uppdrag - kepsen på hjässan och kameran på magen.


Alla har väl inte varit så förtjusta i att bli plåtade, men då har jag bara låtit dem lugna ner sig lite, så har det allt blivit bilder.

Några misslyckanden?

- Jag har då alltid kommit hem med bilder, även om jag kan ha varit nära att misslyckas ibland.


Blixten strejkade

En episod, som han då närmast tänker på är, när han skulle fotografera en gammal knekt i Möre - han skulle visst fylla 80 år.

- Jag och P. G. gick över älven i 25 graders kyla, och när vi kom fram, var den lilla stugan full av folk. Där var översten på Värmlands regemente, och där var adjutanter och där var präster och många andra.

- Då skulle jag ta bilden, och då hände det, som inte får hända - blixten strejkade. Jag trodde det berodde på kylan, och översten höll med. Då kom jag på, att några av småbarnen som fanns i stugan hade varit framme och fingrat på blixten. Bilden var räddad!


Bästa bilden

Från sitt finrumsfönster har Arne Bergquist utsikt mot både Branäsberget och Dalby kyrka, två motiv som han har tagit en del bilder på under årens lopp. Annars har han väl inga direkta favoritmotiv, och den bästa bilden - ja, den hoppas han på, att han inte har tagit än.

Den f. d. reklamtecknaren fortsatte också att teckna och måla, och gör så än i dag. Han tycker om att variera fotograferandet med att måla tavlor. Perioder med mycket målande växlar ofta med perioder med mer kameraarbete.

- Jag ser ingen motsättning mellan dessa båda konstformer utan tycker, att de kompletterar varandra. Med kameran arbetar jag helst i svart-vitt, och då är det trevligt att variera med måleri.

Detta dubbla konstintresse har också tagit sig uttryck i att Arne under de senaste tio-tolv åren har lett kvällskurser i såväl foto som målning.

- Men reklamen lade jag snart av med. Det var ett tråkigt arbete. Tänk dig, att sitta instängd och rita av småprylar. Nej, då är det bra mycket roligare att ta blocket under armen och få gå ut och teckna och måla.

- Jag har trivts med att vara frilans. Det har gett mig stora möjligheter att själv bestämma över mina arbetsförhållanden.

Torleif Styffe


Bildtext:
Arne Bergquist har dokumenterat numer försvunna yrken.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 4 april 1986.
Arne bergquist dokumenterar livet i norra Värmland