Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 9 december 1983.

Nordvärmlänning ger ut LP med skogsarbetarvisor

Den nordvärmlänske trubaduren Gunnar Jonsson, som tidigare utkommit med två skrifter och en LP-platta, är återigen aktuell. Nu i dagarna kommer nämligen hans andra LP att släppas ut i handeln. Den bär titeln "Visor kring Pilgrimsled" men kunde lika gärna ha haft en titel med anspelning på skogen. För det handlar mycket om skogen och om äldre tiders villkor för skogsarbetare på denna skiva.

Dels kommer det sig av att en radioman gav Gunnar rådet att spela in tonsatta skogsarbetardikter - som det är ont om - dels är det här med skogsarbetarkulturen något som Gunnar känner starkt för.

- Under de viktiga ungdomsåren, mellan 13 och 22 års ålder, arbetade jag i skogen, berättar han. Jag var med om att bo i kalla och dragiga kojor, så kalla att vi fick sova med mössorna på. Det hände till och med att mössan frös fast i väggen under natten. Men mitt i denna hårda miljö fanns en fin kamratanda, där var och en fick bidra till allas trevnad.

Det är denna miljö som Gunnar nu har dokumenterat och lagt in som en röd tråd på den nya LP:n. Bland flera representerade skogspoeter finns även en från Norge. Det är finnskogspoeten Martin Vestlien, som bidragit med dikten Vise fra tømmerkoja. Den framför Gunnar på hedmarksmål, och han har själv skrivit melodin.

- Annars har jag medvetet valt mer material, som är tonsatt av andra värmlänningar på den här LP:n. På den förra hade jag gjort de flesta tonsättningarna själv.


Gjetarvisa

Nu finns det också en del andra visor än skogsarbetarvisorna på plattan. En något udda låt är Gjetarvisa (vallvisa), som Gunnar valt ut på begäran av några ortsbor. Det är en sjungen ramsa, som består av öknamn på gubbar på västra sidan av älven i Sysslebäck. Denna ramsa diktades ihop av två s.k. gjetarpojkar (vallpojkar) för över hundra år sedan, när de satt överst på berget Slättnehammaren och såg stugorna på andra sidan älven. Ramsan har levt genom åren genom den muntliga traditionen, men nu finns den alltså dokumenterad på skiva.

"Visor kring Pilgrimsled" skulle egentligen ha varit utgiven för flera veckor sedan, men tekniskt krångel har försenat den. Nu tycks den ändå vara på väg.

Förhoppningsvis röner den samma uppskattning som Gunnar Jonssons tidigare platta, som enligt STIM:s rapporter hittills sålts i ungefär 2.500 exemplar.

Torleif Styffe.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 9 december 1983.
Nordvärmlänning ger ut LP