Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 21 januari 1983.

Dalby hembygdsförening

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 19.


Bildtext:
Dalby hembygdsgård i Ransby ligger vackert i en skogsdunge. Många intressanta byggnader är ditflyttade.


Den äldsta av de nordliga hembygdsföreningarna är Dalby hembygdsförening, och den räknar den 15 september 1928 som sin födelsedag. Den dagen beskrivs så här i Finnbygdens julnummer från 1928:

"På kallelse av Dalby föreläsningsanstalt samlades för någon tid sedan Dalby sockenmän i Branäs ordenshus för att dryfta hembygdsfrågan och bilda en hembygdsförening...

De tillstädsekommande som till trängsel fyllde den rymliga lokalen, hälsades i föreläsningsanstaltens namn välkomna av provinsialläkaren d:r Axel Johansson, varefter artisten Jerome Zetterqvist och doktorinnan Johansson utförde ett musikprogram på fiol och orgel. Efter en ståtlig Karlfeldtsdikt, läst av lärare Ingvar Larsson, höll Fryksdalspojken ett föredrag ...

Efter ytterligare musik företogs val av en interimstyrelse för hembygdsföreningen, vilken styrelse fick i uppdrag att utarbeta stadgar etc. Den fick följande sammansättning: kyrkoh. Alf Norbäck, nämndem. Olof Jansson i Branäs, folkskoll. Ingvar Larsson i Backa, hem.-äg. Markus Jacobsson i Nedergården, landstingsman E. Bäckström, hem.-äg. Lars Nilsson i Benteby, provinsiall. Axel Johansson i Långav, folkskoll. N.P. Häggström i Sysslebäck, Johannes Pettersson i Brattmon, Harry Gillstedt i Hole, kamreraren Erl. Myrin i Likenäs, kommunaln. ordf. Anders Jönsson i Ransby, kyrkvärden Jöns Dahlström i Persby och landstingsm. Anders Pihlström i Uggenäs."

Ingvar Larsson, som fanns med i denna interimstyrelse blev föreningens förste sekreterare. I dag, 54 år senare, sitter han på nytt i samma styrelse. Han har några synpunkter på hembygdsrörelsens inriktning:

- Det viktigaste nu är inte att samla föremål. Där har redan ett stort och viktigt arbete blivit utfört. Två viktiga mål nu är att få ungdomen engagerad och att vårda sig om nutiden och framtiden för norra Värmland som en plats att leva och bo i.

- Dessutom hoppas jag, utan att ha några illusioner, att det urgamla dalbymålet ska kunna bevaras.


Tomtfrågan

Att skaffa en tomtplats för hembygdsgården blev en av föreningens första uppgifter, men inte förrän 1933 lyckades det. Då fick föreningen en tre tunnland stor tomt i Ransby av Jenny Fröman. Tomten beskrivs i Värmland Förr och Nu: "I fråga om områdets naturskönhet och storlek torde Dalby hembygdsgårdstomt befinna sig i främsta ledet."

Snart kunde föreningen ta emot ett antal byggnader som gåva. Den första byggnaden på tomten var en rökstuga från Aspliden i Södra Finnskoga, och den uppfördes 1933.

- Vi var ett sällskap från hembygdsföreningen, som gick på skarsnön fram till rökstugan och tog ner den, minns Ingvar Larsson. Vi hade också med oss en snickare, som märkte stockarna.

Själva huvudbyggnaden, Tronsgården från Persby, byggdes upp på hembygdsgården året därpå. Det är en 1800-talsbyggnad, delvis byggd på 1600-talet.

1935 fick föreningen tre gamla härbren och 1949 en skvaltkvarn, som dock inte blev uppsatt förrän 1960. Året efter erhöll man en säterstuga från Spjutberget, en loftbod skaffades 1954, och 1964 fanns Torp-Olatorp från Branäsberget på plats. 1967 sattes en timmerkoja upp och för ett par år sedan en loge.

En mängd gamla redskap och föremål finns i samlingarna, som kan beundras varje sommareftermiddag, då gården är öppen för guidning. Till dessa guidningar ställer frivilliga krafter upp, liksom till föreningens övriga aktiviteter.

Dit hör våffelbruket på sommarsöndagarna, som arrangerats för 39:e året. Dit hör också den traditionella sommarfesten, som alltid lockar stor publik.

Sedan några år tillbaka anordnas även viskvällar och midsommarfest. För att allt detta ska klaffa behövs många funktionärer, och att det verkligen klaffar är ett gott bevis för, att intresset för hembygdsrörelsen i Dalby är stort.

På ordförandeposten har sedan starten 1928 följande personer funnits:

 1928-35
 1936-44
 1945-46
 1947-48
 1949-50
 1951-59
 1960-65
 1966-72
 1973-80
 1981-
 Alf Norbäck
 Jakob Carlsson
 Bernhard Vestergren
 Gustav Larsson
 P.G. Larsson
 Ante Antée
 Ragnar Andersson
 Lars Johnsson
 Margit Bengtsson
 Åke Westergren



Bildtext:
Ingvar Larsson håller välkomsttalet vid sommarfesten 1982. Han är med i styrelsen för Dalby hembygdsförening, som han var med och bildade 1928. För sina insatser i hembygdens tjänst blev han 1982 års kulturstipendiat i Torsby kommun.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 21 januari 1983.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Dalby hembygdsförening