Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 14 januari 1983.

Kooperationen

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 18.

Bildtext:
Gustav Eriksson trodde mer på övre Klarälvdalen än kooperationen gjorde, när han tog över den nedlagda konsumbutiken i Ransby, då med en butiksyta på runt 50 kvadratmeter. Efter två utbyggnader är ytan i dag fyra gånger så stor. Omsättningen under Gustavs tid som handlare har ökat från 240.000 kr till 5,5 miljoner kronor. Det var 1962 som han tog över butiken, och den 4 februari i år firar han 20-årsjubileum. Han har lovat, att det ska bli något alldeles extra i butiken den dagen. (Det kanske vore något för Konsums 60-talsplanerare att besöka).

I PRO: s skrift "Så var det förr" har Ernst Landén skrivit en skildring om kooperationens tidiga år i Dalby. Ett utdrag lyder:

"Under första världskriget bildades på initiativ av några för kooperationen intresserade ortsbor i Långav och Uggenäs en kooperativ förening. Rörelsekapital för verksamheten var svårt att samla, men det blev så pass, att en butik kunde åstadkommas under synnerligen primitiva förhållanden.

Den öppnades i Uggenäs (Korsmon) och handhades av indelte soldaten Janne Sjö. Butiken förstördes genom vådeld 1918. Efter att ha haft verksamhet i provisoriska lager 1918-20 hos urmakare Rosberg i Långav inköptes en mangårdsbyggnad i Uggenäs, som uppfördes på den brända tomten, inreddes till butik, fortsatte verksamheten under rätt drägliga förhållanden.

Nu hade kooperativa handelsföreningar bildats lite varstans efter dalen. Således fanns föreningar i Ekshärad, Stranna, Höljes och Klaråsen, men egendomligt nog icke vare sig i Stöllet, Ambjörby eller Sysslebäck, trots att dessa orter räknades till de större.

Nu började diskuteras sammanslagning av samtliga föreningar efter Klarälvsdalen samt att starta butiker i Likenäs, Stöllet, Ambjörby, Sysslebäck m.fl. byar Sammanslagningen kom till stånd 1926-27 och huvudkontoret jämte centrallager förlades till Edebäck. De följande åren präglades av en intensiv utveckling för kooperationen. Sålunda öppnades ett flertal butiker, så att antalet vid 30-talet uppgick till över 30 stycken".

1930-talet och därpå följande decennier var alltså den blomstringstid för kooperationen, som följde efter mognadsperioden. Men vissnandets tid skulle också komma, och ingen kunde ana hur snabbt och hur våldsamt: under 1960-talet skulle nästan alla konsumbutiker i Finnskoga-Dalby komma att avvecklas. Av sammanlagt över 20 butiker i kommunen blev bara tre (!) kvar.

Avflyttningen av folk från området var givetvis stor, men tiden präglades också av en tro på stordriften som en lösning av många problem. Flera av de nedlagda butikerna övertogs av privata köpmän och har hittills klarat sig bra trots en fortsatt utflyttning från bygden.

Den första centraliseringen skedde alltså redan 1927, då de flesta föreningarna i kommunen gick samman i Klarälvdalens KF. Några av de sydligaste butikerna i S. Finnskoga hade närmare till Fryksdalen och anslöt sig dit.


Bograngen

En som var med från början när kooperationen drog in i Södra Finnskoga var Karlot Olsson i Kindsjön. Han berättar, att en liten konsumtionsförening fanns före 1920 i Bograngen med lokal i posten. Den gick omkull, och en ny förening bildades 1928, då Karlot var med.

- Jag vill minnas, att det var i stort sett samma gubbar här som var med och bildade fackföreningen, säger han.


Över 20 butiker

En verksamhetsberättelse från 1952 visar, att av de 34 butiker som då hörde till Klarälvdalens kooperativa handelsförening fanns 20 i Finnskoga-Dalby. Därutöver fanns minst ett par, som hörde till Fryksdalsdistriktet.

Följande data om butiksorter är hämtade dels ur KF: s arkiv, dels ur andra källor:

 Audiabäcken (Långflon)
 
 Knappen 
 Aspberget 
 Uggelheden
  
 Tallåsen (Klaråsen) 
 Höljes



 
 Båtstad 
 Stranna 
 Medskogen 
 Järpliden 
 Bograngen 
 
 Skråckarberget 
 Kindsjön
 
 
 Bjurberget 
 Röjden

  
 Näckån (Sysslebäck) 
 Hole  
 Ransby
 
 Långav (Dalby)
 Likenäs 
 
 Transtrand 
 
 Bänteby
 butik på gården Lillhem,
 dränkt under Höljessjön
 
 butik byggdes 1933 
 butik på gården Asplunda
 föreningen bildad 1914 
 föreningen bildad 1917.
 Innan egen fastighet
 uppfördes 1925
 arrenderades lokal på
 Danielsmon

 föreningen bildad 1919

  
 nya föreningen bildad
 1928 
 lokal hos Björklunds 
 lokalen, som köptes
 1944, var tidigare
 godtemplarlokal
 
 butik 1924 till 1928, då
 den övertogs av
 föreståndaren 
 grundlagd 1927 
 fastigheten köptes 1929 
 butik öppnades 1927 av
 Dalby kf.
 bildad 1911 
 bildad 1911, enl. en
 annan källa 1928 
 byggnaden Älvvik köptes
 1945 
 affär byggdes 1935

Av de ovan uppräknade butikerna finns i dag bara tre kvar, nämligen Bograngen, Likenäs och Sysslebäck. Av den ursprungliga folkrörelsekaraktären finns heller inte mycket kvar.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 14 januari 1983.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Kooperationen