Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Onsdagen den 22 december 1982.

Idrottsrörelsen:

Backhoppning

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 16.


Bildtext:
Helge Balkåsen framför hoppbacken i Sysslebäck. Där finns nu - förutom storbacken - två mindre backar.


Vad beträffar bakhoppningen i Finnskoga-Dalby, är det Sysslebäck, som har haft de ledande klubbarna, först Sysslebäcks IF och på senare år Sysslebäcks BK. Ja, BK står faktiskt för bollklubb, och troligen är det landets enda bollklubb, som bara har backhoppning på programmet. Det är dessutom en av landets framgångsrikaste backhoppningsklubbar under Helge Balkåsens ledning.

Helges son, Per Balkåsen, är bygdens genom tiderna framgångsrikaste hoppare. Han började sin karriär i Sysslebäck men tävlar numera för Falun. Han är landslagsman och har fem SM-tecken i specialbacke och nordisk kombination. Dessutom har han deltagit i VM-och världscuptävlingar.

Två andra stora hopp (!) är ungdomarna Kenny Johannesson och Göran Andersson. Kenny har två ungdoms-SM i backe och Göran har fem dito i kombination.

Helge jobbar nu med en ny kull på arton knattar, och menar att det finns flera talanger i det gänget.

Sysslebäcks IF var den klubb i Finnskoga-Dalbyområdet som redan på 1930-talet gick in för backhoppning. De andra sysslade mest med längdåkning, även om t.ex. Höljes hade en hoppbacke. I Sysslebäck fanns några småbackar bl.a. en vid ordenshuset, men riktig på intresset blev det först, då den stora backen på Tutstadholmen byggdes 1938. Olle Bengtsson hette den pådrivande kraften, och man arrangerade tävlingar mot bl.a. dalkarlar och norrmän. Det var norrmännen som var de dominerande inom sporten, och SIF hade ingen hoppare i svenska eliten, även om många minns namn som Einar Persson, Håkan Häggström, Markus Svanberg, Gunnar Randedal, Inge Lagerkvist och Tore Edman.

I en skidartikel från 1946 omnämns Rune Oscarsson, som vann junior-DM två år tidigare. I samma artikel står "Ny mark har fr a vunnits i norra Klarälvsdalen, där Sysslebäck och Ambjörby byggt backar av största svenska format. Rekordlängder: Holmenbacken, Sysslebäck, 62,5 meter, Ambjörbybacken 57 meter."

Backrekordet i Sysslebäckbacken lär senare ha blivit tillhyfsat till 64 meter av en norrman.

Tävlingarna i Sysslebäck väckte stort publikintresse, och det hände att ett par tusen personer följde hoppningarna.


NY BACKE

1955 byggdes en ny backe längre norrut, där den nuvarande finns, och en ny generation hoppare var på väg.

Lasse Svedbo vann junior-DM och var med och tävlade i Holmenkollen. Tage Jönsson vann DM och fick en hyfsad SM-placering, och en tredje distriktsmästare hette Knut Tidlund.

Senare hoppare var Terje Rundberget och Kalle Henriksson. Den sistnämnde deltog i skol-SM, junior-SM och även juniorlandskamper. Han blev Sysslebäcks IF:s siste hoppare. Klubben lade ner verksamheten 1964, och Kalle fortsatte hos Norra Ny SK. Vid Sysslebäcks IF:s sista hopptävling 1964 sattes f ö nytt backrekord av Halvor Naess, Trysil.

Sedan låg backhoppningen nere i byn, och backen förföll. Sju år senare tyckte Helge Balkåsen att det var dags att göra något åt saken. Han och sonen Per rustade upp backen och fick den hoppklar. Nu kom intresset i gång på nytt och nu var det den nybildade föreningen Sysslebäcks Bollklubb som tog över verksamheten. Sedan har det rullat på. Duktiga juniorer har kommit och gått: Jan Bengtsson, Bengt Rimnäs, Sonny Andersson, Ulf Larsson, Mickael Karlsson, Tommy Johannesson är några namn, förutom de inledningsvis nämnda.


NY ANLÄGGNING

Backrekordet har sedermera tänjts ut till 75 meter (en norrman igen), men det har redan i höst överskridits vid provhoppningar. Detta tack vare att backen nyligen byggte ut.

Förutom denna förbättrade backe har två mindre backar byggts på samma område: en 30-meters- och en 15-metersbacke. I och med detta har de små backarna vid Kvistbergsskolan tagits ur bruk.

- Det blir lättare organisatoriskt att ha allt samlat på ett ställe, menar Helge, och dessutom är det mycket snösäkrare på den västra bergsidan.


Slalom

Som på så många andra orter har slalomintresset blivit stort i Sysslebäck under senare år. 1975 bildades Långbergets Alpina Skidklubb, och en slalombacke som ligger vid hoppbacken blev klar till jul 1977. Den kom till efter ett omfattande frivilligt arbete. Inom bekvämt avstånd finns dessutom Långbergets skidbackar.

Torleif Styffe


Bildtext:
Ronnie Adolfsson har fina träningsmöjligheter hemma i Bastuknappen, där fadern håller spår öppna.


Skidskytte

Skidskyttet i norra Värmland har i stort sett varit lokaliserat till en enda by, nämligen Bastuknappen. Någon förening för skidskyttar finns inte, men från denna by kommer de tre bröderna Adolfsson: Sune, Kennet och Ronnie, som alla tre tillhört den svenska eliten.

Man anar ett stort intresse hos föräldrarna, när tre söner lyckas så bra i en idrottsgren, och detta bekräftas av Ronnie:

- Det har gjort oerhört mycket, att föräldrarna har ställt upp. De är mycket intresserade, och vår far håller en bana uppkörd hemma i Bastuknappen.

Alla tre bröderna började sin karriär i Finnskoga IF och då som längdåkare. Med skidskytte började de på I 2 och gick senare över till skidklubben Bore i Torsby.

Ronnie, som är den ende aktive i dag, tävlar för Bore i skidskytte, men han är också en god längdåkare och tävlar i denna gren för Lima. (Som om inte denna spridning räckte, spelar han också fotboll för en norsk klubb).

Alla tre bröderna har SM-tecken i skidskytte. Kennet har dessutom deltagit i två VM, Sune i två OS och Ronnie i en olympiad. Men för hans del han vi nog räkna med åtminstone en till.

Torleif Styffe.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Onsdagen den 22 december 1982.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Idrottsrörelsen: Backhoppning, Skidskytte