Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 3 december 1982.

Idrottsrörelsen: FOTBOLLEN

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 13.

 

 
 Likenäs IF:s matcher, som ledde
till serieseger i den första
 Klarälvsserien 1934:

 
 VDIF - Likenäs IF
 LIF - Ambjörby IK
 LIF - VDIF
 Sysslebäcks IF - LIF
 LIF - Sysslebäcks IF
 Stöllet IF - LIF
 LIF - Stöllet IF
 Ambjörby IK - LIF

  
 
 5 - 7
 0 - 4
 4 - 1
 0 - 2
 3 - 2
 2 - 4
 4 - 1
 5 - 2
  

 

Det bästa fotbollslag som har funnits i den nordligaste delen av Värmland var Sysslebäcks BIK, och det var på 1950-talet. Då gick laget som en raket från Klarälvsserien rakt upp i division fyra, en division per år, och i fyran låg laget kvar i två säsonger, 1955/56 och 1956/57. Gunnar Rangedal hette mannen som ledde detta lag under glansåren. 13 hängivna år ägnade han laget, och ett gott spelarmaterial hade han att arbeta med. Det var på den tiden som kraftverksbyggena höll på, det fanns många goda spelare och intresset var stort. Men uppsvinget på arbetsmarknaden tog slut, folk flyttade och laget upphörde 1963.


Bildtext:
Lars-Erik Jonsson var med och bildade Sysslebäcks BK 1969,och har efter det ägnat mycket av sin fritid åt fotbollen i norra Värmland.


Redan på den tiden var värvarna ute från storklubbarna och sökte talanger i mindre föreningar. En av SBIK:s största talanger, Lars-Eric Larsson hade anbud från flera storlag, bl a allsvenska AIK, men han nobbade. Det var under en tid som fotboll inte ansågs vara något att satsa på, åtminstone fick det inte gå före en yrkesutbildning.

Några gick dock vidare, t ex Svante Rönnkvist, som hamnade i Karlstad och Ramon Andersson, som kom med i div. II-laget Norrby.


KLARÄLVSSERIEN

Det var 1934 som det stora fotbollsintresset i övre Klarälvsdalen blommade upp. Detta år startade Klarälvsserien, som de nordvärmländska klubbarna gick in i. Man hade naturligtvis spelat fotboll tidigare, men inte i seriesammanhang. För Värmland i stort gäller, att de första lagen bildades strax efter sekelskiftet. Likenäs verklige idrottsentusiast Elof Halvarsson berättar:

- Det var Likenäs IF som vann den första serien, där även Stöllet, Ambjörby, Värmlands Dalby IF och Sysslebäcks IF deltog. Men redan 1932 spelade vi vår första match på Näsängen, en plan som de aktiva byggde själva.

Redan 1935 gick Likenäs IF hädan, och IFK Likenäs tog över. Värmlands Dalby IF, bildat 1934, hade en fotbollsplan i Persby, men spelarna byggde på fritid en ny i Ransby, Sågvallen, som stod klar omkring tre år efter starten. Spelare som var med berättar om den tidens utrustning:

- De flesta av spelarna använde pjäxor eller avklippta läderstövlar, och som dubbar användes ibland muttrar, Åhlén & Holms kataloger fick duga som benskydd.

VDIF fick också fram en talang, som enligt flera lokala bedömare hade förutsättningar att bli en stor stjärna. Det var målvakten Tore Olsson, som även var en förnämlig straffläggare. Många menar, att han var en av Värmlands bästa målvakter, och han gick också vidare till högre divisioner.

Klarälvsserien var en pokalserie, där inget lag kunde avancera till högre divisioner. I början av 1950-talet avskaffades den, och lagen inordnades i div. VII. Det var här som Sysslebäcks BIK:s karriär startade. (SBIK bildades ur Sysslebäcks IF:s fotbollssektion 1947).


FINNSKOGALAGEN

I Södra Finnskoga bildades IFK Bjurberget 1948. I början spelade laget endast vänskapsmatcher men deltog 1951-54 i Fryksdalsbygdens pokalserie. Klubbens nuvarande motor, Stig Arnesson, berättar att man 1954 började seriespela i Fryksdalsdivisionens norra grupp.

Södra Finnskogas andra lag, Finnskoga IF i Bograngen, började också med fotboll runt 1950 och spelade också i FB:s pokalserie. 1953 (?) gick man med i seriespelet i div. VII.

I Norra Finnskoga kom fotbollen i gång senare. Inte förrän Höljes IF bildades 1958 blev det fråga om seriespel.

Alla de ovan nämnda lagen har någon period spelat uppe i div. VI men inte högre (undantaget SBIK).


SAMMANSLAGNINGAR

1960-talet var ett decennium som hårt drabbade Finnskoga-Dalbys fotboll, liksom den mesta övriga verksamheten. Då flyttade en stor del av kommunens befolkning in till städerna, och det var svårt för klubbarna att driva verksamheten vidare.

Finnskoga IF spelade sin sista säsong 1963, och de flesta spelarna gick då över till IFK Bjurberget. Samma år upphörde SBIK, och Sysslebäck stod utan fotbollslag. IFK Likenäs fotboll levde vidare till 1969 och VDIF:s till 1970. IFK Bjurberget spelade sista säsongen 1968, och gick då samman med Höljes IF om fotbollen. Det nybildade laget blev Finnskoga BK (1969).

I Sysslebäck bildades 1969 en ny fotbollsklubb av bl a Lars-Erik Jonsson, som sedan dess offrat sin mesta fritid åt fotbollen. Klubben fick namnet Sysslebäcks BK och började seriespela 1970.

Under 70-talet fanns alltså bara två klubbar kvar av de tidigare sex, men även detta blev en för mycket för 80-talets fotboll. 1979 gick de båda klubbarna samman och bildade Finnskoga FF, en enda fotbollsförening på en yta av 2 000 kvadratkilometer, och en klubb med många överblivna fotbollplaner.

Som avslutning på denna artikel om fotbollen i Finnskoga-Dalby kan erinras att Gunder Bengtsson, f d Sysslebäcksspelare, har gjort en snabb karriär som tränare, senast för Europamästarna IFK Göteborg. Nästa säsong tränar han norska topplaget Vålerengen.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 3 december 1982.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Idrottsrörelsen: Fotbollen