Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 26 november 1982.

Idrottsrörelsens utveckling

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 12.

De idrottsgrenar som har lockat flest utövare, åskådare och föreningsbildare i Finnskoga-Dalby är skidsporten och fotbollen. Skidsporten kom redan på 20-talet med fyra föreningar i området, medan fotbollssporten växte fram under 30-talet. I dag finns fyra klubbar, som sysslar med skidsport men bara en fotbollsklubb.

Däremot har andra grenar växt under senare år, fr.a. har motorsporten lockat många. Skytteföreningar har funnits i över hundra år i området, och skytterörelsen tycks ha vind i seglen.

Föreningar har bildats och lagts ner, och sammanslagningarna har varit många. De fyra skidklubbarna i Stranna, N. Finnskoga, Sysslebäck och Dalby upphörde alla i början av 30-talet, då klubbar med fler grenar på programmet tog över. IFK Likenäs är en av dessa klubbar, och där sysslas fortfarande med skidåkning. Längdåkning på skidor har också Finnskoga IF, en klubb som är resultatet av en sammanslagning av Norra och Södra Finnskogas skidklubbar. I Sysslebäck gick man mer in för backhoppning, och där har 30-talets IF lämnat över till BK. 1975 bildades för utförsåkare Långbergets alpina klubb.

Om man ser till Värmland i stort bildades de första fotbollsklubbarna strax efter sekelskiftet. I norra Värmland kom man i gång betydligt senare. Först på 30-talet bildades Värmlands Dalby IF, Sysslebäcks IF och IFK Likenäs, som alla hade fotbollslag som blev ganska långlivade, trots att de låg i en utflyttningsbygd. Sysslebäcks IF:s fotbollssektion bildade Sysslebäcks BIK, som var framgångsrikt på 50-talet.

Norra Finnskogas första fotbollslag var Höljes IF, som kom till 1958, och Finnskoga IF i Bograngen spelade fotboll från 1950. I Södra Finnskoga bildades 1944 Röjdens IK, som dock inte fick sin fotbollsplan klar. Deras verksamhet gick 1948 över i nybildade IFK Bjurberget, som också främst sysslade med fotboll. De tre finnskogaklubbarna blev till slut Finnskoga BK, och i Dalby blev bara Sysslebäcks BK kvar (SBIK lades ner 1963). I dag finns alla fotbollsspelarna samlade i Finnskoga FF.

IFK Bjurberget och Finnskoga BK finns kvar men driver ingen tävlingsverksamhet.

Några av klubbarna hade också handbollslag, bl.a. VDIF och IFK Likenäs. Den sistnämnda klubben hade runt 1950 ett av Värmlands bästa damlag.

Bägge dessa föreningar, liksom de flesta andra, hade också fri idrott på programmet.

På IFK Likenäs plan Näsängen hölls de första egentliga friidrottstävlingarna i norra Värmland den 13 juni 1937. Än i dag driver IFK Likenäs fri idrott och har några fina talanger i klubben.

Några lag i ishockey eller bandy har veterligt aldrig funnits i norra Värmland, åtminstone inte i seriesammanhang.

Förutom de ovan nämnda föreningarna har nykterhetsrörelsen och skolorna haft stor betydelse för idrotten.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 26 november 1982.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Idrottsrörelsens utveckling