Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 1 oktober 1982.

BAPTISMEN

FOLKRÖRELSER i Finnskoga-Dalby, 5.


Bildtext:
I Branäs har Värmlands Dalby Sarongrupp egen lokal. Men evangelistbostaden, som är inrymd i byggnaden, står tom.


1934 kom baptismen till norra Värmland. Det var Sysslebäcksbördiga Signe Lagerqvist som gått på bibelskola i Örebro, som introducerade rörelsen. Hon bjöd med evangelister, som fick bo i hennes hem. Själv hade hon sitt verksamhetsfält på annat håll och verkade som evangelist bl.a. i Dala Bonäs.

En av de första evangelisterna i Dalby var Lilly Eriksson, som ledde församlingen i många år. Andra besökte också bygden av och till. Att vara evangelist i Dalby på 30-talet innebar stora personliga uppoffringar. Lönen var 25:- i månaden, och det räckte inte till bussbiljetter mellan möteslokalerna, utan evangelisterna tog sig fram med spark eller cykel. De fick också vara på plats långt före mötena for att värma upp lokalerna och eventuellt skotta snö. Ändå lyckades de att med glatt humör, sång och musik locka många till mötena.

Den grupp som bildades i Dalby anslöt sig till Örebromissionen med sitt tiotal medlemmar.

Att få tag på lokaler var ett stort problem de första åren. Man fick hyra in sig på olika ställen och fick ofta betala lokalhyra. På Brattmon användes Murarstugan och på Sundhult Fageråsstugan. I Sysslebäck höll man till i S. Lillbergsgården och Eskilsgården och i Ransby använde man den gamla bondgården Håkesstugga. Den blev emellertid utdömd och fick rustas upp av församlingen.

Lokalbekymren löstes en gång för alla 1939 när församlingen fick en egen lokal i Branäs som donation. Stugan, som inrymmer möteslokal och evangelistbostad, upprustades 1942 och har använts alltsedan dess.

1937 är ett viktigt årtal i den nordvärmländska baptismens historia. Då förrättades den nordvärmländska gruppens första baptistdop. Tage Svenssom från Emtbjörk döpte tre personer i Klarälvens vatten, vid Nässta i Ransby.

Omkring år 1946 bildade dalbybaptisterna Värmlands Dalby Sarongrupp, en utpost till församlingen i Karlstad. Denna grupps första evangelister var Sture och Hilda Jonsson. Sedan har evangelisterna kommit och gått. En som lagt ner ett stort och viktigt arbete var Artur Andreasson, som bl.a. förestod tältmissionen.

Rut Norder från Nordmarkshyttan var den evangelist, som stannade längst i Branäs. Hennes tid där sammanföll i stort sett med 60-talet.

Gruppen hör nu till Karlstads Saronförsamling, varifrån pastor besöker. 6-7 medlemmar finns kvar.

Torleif Styffe.


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 1 oktober 1982.
Folkrörelser i Finnskoga-Dalby: Baptismen