Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Onsdagen den 23 juni 1982.

FLOTTFÄRD PÅ KLARÄLVEN
- senaste turistsuccén


Bildtext:
Anders Wiss och hans medhjälpare Magnus Nordmark hjälper ett sällskap tyska turister att bygga timmerflottar.


Det är ingen tvekan om, att norra Värmland har fått en turistattraktion, som i likhet med Mårbacka och Rottneros drar turister från hela Europa - en flottfärd på Klarälven.

Vildmarksturisterna kommer främst från Holland och Tyskland men även från England, Frankrike och Spanien, ja till och med från Australien och Nya Zeeland har några kommit. De flesta som kommer till Värmland på flottfärd, uppger, att denna är huvudsyftet med deras resa.

- Många blir så förtjusta, att de kommer tillbaka och åker, berättar "flottchefen" Anders Wiss, när han tar emot oss på flotten för en endagstur från Branäs till Likenäs.

Anders Wiss från Torsby och hans fru Birgitta arrangerar färder med timmerflotte på Klarälven. Säsongen varar fyra månader, och resten av tiden går åt till materialkontroller, bokningar, planering etc. De har också börjat med ett program för cykelturister och har vissa planer för vintersäsongen. Birgitta sköter pappersarbetet, och Anders tar emot turisterna i Edebäck.

- Jag börjar med en genomgång första kvällen. Andra dagen kör jag dem till Branäs, där de får bygga flottarna av timmerstockar. Två anställda, Magnus och Anders, hjälper till med bygget. Sedan har flottfararna en vecka på sig att ta sig ner till Edebäck. Färden tar 40-50 effektiva flyttimmar, men det blir ofta raster och övernattningar på land.


Med strömmen

Vi lägger ut (som sjöfolket säger). Man märker knappt att flotten rör sig, men det går framåt. Timmerupplaget där vi startade blir allt mindre. Den mäktiga Klarälven bär oss lugnt
framåt med en hastighet av 2 km i timmen. Man börjar förstå vilken ro trångbodda mellaneuropéer måste uppleva här. Det finns ingen möjlighet att stressa, man lämnar allt åt naturkrafterna. Flotten har sin hastighet, och den varken kan eller vill man påverka nämnvärt. Här är man hänvisad åt sig själv och färdkamraterna och åt den vackra naturen.

Att bygga en timmerflotte är ett arbete på två till tre timmar (med hjälp av instruktörerna). Det hör till äventyret, tycker många, att själva ha varit med om bygget. Till varje flotte behövs fem kubikmeter timmer och över 400 meter rep!

- Vi har totalt nästan tre mil rep, berättar Anders. Vad virket beträffar, så ska det ändå söderut till industrierna, och när flottfararna kommer fram till Edebäck, lösgör de bara virket från last och rep och släpper det i full frihet vidare. Några spikar används förstås inte, utan allt är sammanfogat med rep.


Mycket material

Med på flotten får man lådor med material som kan behövas under färden. Det är flytvästar, rep, kokkärl, spritkök, hinkar och kartor bland mycket annat.

Det är nu tredje året som Wiss' flottar trafikerar Klarälven, och enbart under förra året släppte han iväg 350 flottar. Hur började egentligen det hela?

- Jag var med i en projektgrupp, vars mål var att finna fram sysselsättning i glesbygden. Där kom idén med flottar upp. Det var ingen annan som nappade, så jag beslöt att satsa. Visst är det en otroligt jobbig period under sommarmånaderna, men vi kommer att fortsätta.


Bakvatten

Vi glider vidare framåt. Flotten börjar närma sig ett bakvatten. Det är sådant man får vara beredd på och som gör färden till lite mer än en drönartillvaro. Här gäller det att använda paddlar och stakar, som förstås ingår i utrustningen. Ett tag ser det lite hotfullt ut, men efter en stunds paddlande är vi åter ute i strömmen.

De flesta som väljer en sådan här semester tar gärna lite extra strapatser med gott humör.

- En flottfarare som tältat vid stranden råkade ut för att vattennivån sänktes på natten, berättar Anders. Han hade ankrat flotten för nära land, och på morgonen stod den helt på sandbanken. Men med glatt humör och en filmkamera surrande byggde han helt enkelt om flotten på nytt.

Det blev på sätt och vis ett  litet extra äventyr att minnas.

Att färderna uppskattas råder inget tvivel om:

- Vi har i år turister som upplever sin tredje flottfärd. Marknadsföringen är inriktad på vildmarksupplevelsen.

- Man kan säga, att det är ett vildmarksäventyr under någorlunda säkra former, säger Anders Wiss. Det handlar lite om överlevnadsfilosofi.

Så är flotten framme i Likenäs. Med hjälp av stakar och paddlar står vi snart torrskodda på land. Vildmarksäventyret är slut. För den här gången.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Onsdagen den 23 juni 1982.


 

Flottfärd på Klarälven