Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: NWT, tisdagen den 13 oktober 1981.

Författardebut vid 76 års ålder:

Klarälvsbygd att minnas

Författardebut vid 76 års ålder! det är en prestation som utförts av Elna Westén, Lillbergsgården, Sysslebäck. I dagarna är hennes bok om Ovansjöbygden, "Klarälvsbygd i bild och minne", färdigtryckt och klar att läggas på bokhandelsdiskarna. Efterfrågan redan i utgivningsskedet har varit så stor, att nytryckning börjat diskuteras. Nåväl, debut är kanske inte rätta ordet, eftersom Elna under flera år varit en uppskattad skribent i lokalpressen, bl a i NWT.


Bildtext:
Tillbaka vid barndomshemmet. Elna Westén framför Södra Lillbergsgården, som uppfördes 1848-50.


Som bokens titel antyder, utgår hon till stor del från gamla fotografier av människor och byggnader i sin hemtrakt och berättar sina minnen runt dessa. Några längre avsnitt har hon ägnat bl a missionären Sigrid från Sandgården, diktaren Ante Antée och Perjansa-Anna. En del av Elna Westéns egna dikter finns också med i boken.

Egentligen skulle det ha blivit en diktsamling, men bokens förläggare blev intresserad av hennes fotografier och bygdeskildringar och ville ha även dessa med i boken.

Litteratur har varit ett ämne som intresserat Elna, så länge hon kan minnas. Bland de författare hon helst läser, nämner hon Selma Lagerlöf och Viktor Rydberg. Poesi intresserar henne mycket, men den moderna orimmade poesin har hon inte mycket till övers för.


Många vänner

Under sitt yrkesverksamma liv, då hon bl a var affärsföreståndare, hade hon arbete på flera orter i Sverige. Hennes kulturella intressen gav henne många bekanta landet runt, men även utomlands, och till sina vänner kan hon räkna flera riksbekanta författare. I somras var Sandro Key Åberg och hälsade på i Lillbergsgården. Elna hörde också till vänkretsen runt tidskriften Finnbygden.

Själv har hon skrivit dikt sedan ungdomen, men riktig fart på skrivandet blev det först i slutet av 50-talet, då hon låg en tid på sjukhus.

- Tanken på en diktsamling har hon nog funnits länge, medger Elna, men självkritiken har gjort att jag använt de flesta diktbladen till att hålla värme i spisen med.

Men trots allt har hon sparat många av dikterna, och värmen håller hon numera med el-element, så diktsamlingen kommer nog.

Som ung deltog Elna i en teatergrupp i hembygden, hon studerade esperanto och skrev även dikter på detta språk. Hon började så småningom läsa engelska och blev så fascinerad, att hon stängde in sig en hel vinter och pluggade. I tre somrar deltog hon sedan i folkuniversitetets kurser i London.

Efter 35 år på andra orter återvände Elna 1964 till sitt barndomshem, och där har hon odlat ett annat stort intresse - nordvärmländsk historia. Med hjälp av ett ovanligt gott minne har hon mycket att berätta om livet i Ovansjöbygden i seklets ungdom. De gamla släkterna kan hon på sina fem fingrar, och hon delar gärna med sig, av sina kunskaper till den som vill veta. Det är ur dessa djupa minneskällor hon har öst material till "Klarälvsbygd i bild och minne", en skrift som säkert kommer att uppskattas av såväl dalbybor som utsocknes.

- Jag har tänkt mig boken som en sorts levande gravsten, ett minnesmärke, som andra kanske kan ha glädje av, säger Elna.

Men denna alerta 76-årings skrivlust, minnen och vitalitet i en god förening ger ändå hopp om fler skrifter från hennes hand. Den nu utgivna boken innehåller bara en bråkdel, av vad hon har att berätta.


Bildtext:
Elna Westén med sin debutbok "Klarälvsbygden i bild och minne".


Text och foto:
Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: NWT, tisdagen den 13 oktober 1981.
Författardebut vid 76 års ålder