Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 3 juli 1981.

60 000 kbm flottas nedför Klarälven

Det dånar och skummar, och luften är full av små vattenpartiklar. Oerhörda naturkrafter har satts i rörelse. Det uppdämda vattnet i Höljessjön släpps i frihet och kastar sig utför flottningsrännan under mina fötter, där  jag står på dammbron och betraktar detta ståtliga sceneri. En del av det vatten, som annars lagras för att via turbinerna släppas ut i kanalen i Höljes, tillåts nu att passera i dammrännorna. Därmed fylls den gamla älvbotten, som annars ligger tom en lång sträcka söder om dammen. Det är flottningen som har börjat.

I de båda dammrännorna släpps 55 kubikmeter vatten i sekunden, och av detta går 15 kubikmeter i flottningsrännan där 30 000 stockar glider ner varje timme under flottningen.

På sjön på andra sidan av dammen tuffar två båtar fram. De är sammanbundna med en länsa, med vars hjälp de drar stockarna fram mot rännan.

- Vi har otur med vädret, förklarar flottningsinspektor Nils Sörebö, som övervakar det hela. Om vinden hade legat på från nord-ost, hade virket kommit ner av sig sjävt och båtarna hade inte behövts.


Bildtext:
Flottningen på Klarälven kommer att fortsätta. Det är flottningsinspektor Nils Sörebö övertygad om.


- Virket i sjön kommer från Norge, och i den här omgången är det ca 60.000 kubikmeter på sjön som ska söderut. Samtidigt är fem traktorer söder om dammen i arbete med att forsla ut virke. Själva flottningen vid dammen sköts av fyra man, varav två är på båtarna, men söderut längs Klarälven jobbar tolv man med att rensa stränderna från virke som fastnar. Några timmerbrötar av den typ, som man förknippar med äldre tiders flottning, blir det inte.

- Det enda ställe där det är risk för brötbildning är alldeles nedanför dammen, berättar Sörebö. Men i stället för att skicka ut flottarna på farliga promenader på virket släpper vi på mer vatten. Då lyfter stockarna från de stenar de fastnat på. Ungefär två dygn kommer arbetet vid Höljesmagasinet att pågå, och lika lång tid tar det för stockarna att nå fram till Råda.


FLOTTNINGENS FRAMTID

När det gäller flottningens framtid är Sörebö optimist.

- Flottningen kommer att fortsätta, det är jag övertygad om. Den är lönsam, och det finns ingen anledning till att den skulle upphöra.

- Förlusterna genom sjunkning är 0,5 % och även det virket försöker vi bärga.

Flottningsföreningen har planer på att lösflotta allt virke fram till Skoghall i framtiden. Det skulle innebära, att Lustenbåtarna blev överflödiga och försvann ur Karlstads stadsbild.


FLOTTNING I AUGUSTI

När detta läses skall alltså flottningsarbetet i Höljes just vara avslutat för den här gången. Den gamla älvfåran nedanför dammen, som för en kort tid återupplevt forna dagars glans, ligger åter naken och stenig. Under hela juli månad ligger flottningen nere till sportfiskarnas glädje. Men en gång till i år ska stockarna störta sig utför Höljesrännan och den gamla älvfåran sprudla av liv. Det blir i början av augusti, och det blir sista flottningen för året.

Sedan kommer stränderna att slutrensas och i början av november kommer årets flottningsarbete att vara avslutat.

Torleif Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Fredagen den 3 juli 1981.
60 000 kbm flottas nerför Klarälven