Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Tisdagen den 23 december 1980.

Nya kantorn i Norra Finnskoga:

Orgelspel och fårskötsel bra kombination


Bildtext:
När de flesta människor får julledigt, har kantor Britta Larsson sin brådaste tid med spelning på julafton, juldagen, annandagen, nyårsdag och nyårsafton förutom de ordinarie
helgerna.


När juldagsmorgon glimmar och folket i Norra Finnskoga samlas till julotta, då är det Britta Larsson, 19 år, från Båtstad, som låter mäktiga orgeltoner brusa emot dem. Hon är församlingens kantor sedan fyra månader men har trots sin ungdom stor rutin. Alltsedan hon var fjorton år har hon ofta vikarierat vid orgeln i sin hembygds kyrka, och hon spelar redan för sin andra präst.

I våras tog Britta examen på treåriga humanistiska musiklinjen vid Fjällstedska skolan i Uppsala. Sedan byggde hon på med en sex veckor lång sommarkurs innan hon var klar även med sin kantorsexamen.

- Det var jobbigt med delvis dubbla studier, säger hon, särskilt som jag den brådaste tiden var sjuk och gick på både pencillin och kryckor.

Att hon bestämde sig för att satsa på just kantorsyrket var ingen tillfällighet. Musikintresset har funnits sedan barndomen, och hon började spela piano i skolan för musiklärare Herbert Goodwin. Sedan blev det orgellektioner för dåvarande kantor Ragnhild Johansson. När Britta gick i åttonde klassen fick hon för första gången rycka in och spela på en gudstjänst.

- Då var jag så nervös, så jag skakade i benen, när jag satt och spelade, avslöjar hon. Det var tur att man inte hade lärt sig att använda tramppedalerna på den tiden, för hade jag försökt med det hade jag nog osäkerheten avslöjats.

Efter denna darriga inledning på kantorsbanan har det alltså fortsatt raka spåret mot målet.

Britta hör alltså till de lyckligt lottade ungdomar som efter utbildning haft möjlighet att få jobb i sin hembygd.

- Men kantorstjänsten räckte inte till halvtidsarbete. Jag är jordbrukare också, berättar hon. Det är väl egentligen den sysslan som tar den mesta tiden.

Det är hemma på familjejordbruket i Båtstad, som Britta är verksam inom jord- och för den delen också skogsbruk. Bl a håller hon på med fårskötsel, och säljer ett 50-tal lamm per år.

Att det här är en 19-åring som är nöjd med tillvaron verkar vara ställt utom allt tvivel:

- Det är klart att jag är glad, som får ha mina största hobbies som yrken. Den här kombinationen med musiken och jordbruket passar mig utmärkt. Att jag måste jobba på helgerna uppvägs gott och väl av att jag får någon dag ledig mitt i veckorna.


Bildtext:
Orgeln i Norra Finnskoga kyrka är bra, tycker nya kantorn och leker här fram några sköna harmonier.


T. Styffe


Källa: STYFFE, TORLEIF, Ur: Klippt och skuret om norra Värmland, 1987, Från: VÄRMLANDS-BYGDEN, Tisdagen den 23 december 1980.
Nya kantorn i Norra Finnskoga