Källa: Tidningsartikel av Torleif Styffe

Till Karl Larsson Bergkvists minne:

Språkgeni som nedtecknade Dalbymålet

Karl Larsson Bergkvist är död och med honom en av Värmlands mest genuina folkmålsdiktare. Han skrev även dikter på riksmål, men hans mest underfundiga skapelser var de ofta mycket kvicka limerickarna på äkta dalbymål. Många av hans alster publicerades i värmländska tidningar och antologier, men de flesta av de 2000 limerickarna kom aldrig ur pärmen, där han förvarade dem. Han menade själv på sitt naturligt anspråkslösa vis, att de inte var mycket att orda om och tog hellre annat tal, när man nämnde hans verk.

Karl Larsson Bergkvist utförde en stor kulturgärning, som gav honom högt anseende i forskarkretsar, när han på 50-talet nedtecknade dalbymålet. Detta samtidigt som han arbetade full dag i skogen och på småbruket. Av ledande språkforskare har han rent av betecknats som ett språkgeni. Han samlade under ett tiotal år in 50.000 dalbyord, efter att på egen hand ha lärt sig folkmålsalfabetet. Resultatet blev den största ordboken över en enskild svensk dialekt.

Bergkvists genialitet sträckte sig även över andra områden. Den svenska grammatiken hade han i samband med ordboksarbetet lärt sig in i minsta beståndsdel, och han var även självlärd som tecknare, dragspelare och botanist, mm. Att han behärskade recitationskonsten kan den vittna om som hört honom läsa sina dikter, och med sin stillsamma humor var han också en god historieberättare.

Hela sitt liv blev denna unika begåvning hembygden trogen utan att sträva efter de höga poster i samhället, som borde ha varit givna för honom. Han bodde i sin stuga på Busberget öster om Brattmon - en halvtimmes vandringsväg från landsvägen - utom under de drygt fyra sista åren, då krafterna avtog och han bodde på Dalbygården i Sysslebäck.

Som ett bevis på uppskattningen av Bergkvists arbete i kulturens tjänst belönades han med Torsby kommuns kulturstipendium och medalj från Värmländska sällskapet i Stockholm.

T. Styffe


Källa: Tidningsartikel av Torleif Styffe