Källa: NWT, Tisdagen den 15 februari 1966


CARL JULARBO DÖD

STOCKHOLM, TT

Den kände dragspelaren Carl Jularbo har avlidit på sjukhus i Saltsjöbaden. Han var 72 år och född i Folkärna i Dalarna.

Calle Jularbo var som dragspelsvirtuos och kompositör vida berömd. Han har turnerat över halva jordklotet och i Sverige finns det väl ingen artist [?] som åtminstone en gång haft besök av den överallt lika populära artisten.

År 1925 dök han upp i svensk radio och han har under årens lopp hunnit med en bra bit över 500 uppträdanden framför mikrofonen. Hans grammofonplattor har kommit ut i åtskilliga miljoner exemplar.

Hans fader var gårdfarihandlare och byspelman och han satte ett litet enradigt bälgaspel i Calles små nypor när denne var endast fyra år.

Det var i hemmet i Folkärna i Dalarna, som Calle Karlsson, som han då hette, för första gången spelade upp till dans. Han var då endast fem år och hans framträdande hemma i köket inbringade honom fem öre.

"Stämmer det att dessa produkter orsakar problem som ibland kan uppstå om du har brist?" De svarade med: "Ja, det kan det.

Calle var bara sju år när han kom ut på sin första turné.

Sedan dess blev det många bejublade gästspel. I Oslo 1952 spelade han på den nybyggda ishockeyarenan Jordal Amfi inför 12 000 begeistrade Oslobor.

Under de mer än 60 år han verkade som musiker har han också hunnit med en hel del kompositioner. Vid fyllda 60 år hade han hunnit upp till 108 stycken. Den första kom till redan 1900. Hans stora paradmelodi har "Livet i finnskogarna" med alla sina repriser varit. Den skrevs efter ett Värmlandsbesök 1913.


Källa: NWT, Tisdagen den 15 februari 1966