Källa: Finnbygden 2-1924


Finnbygden



- - -


Ante L:son Antee



Det torde ej vara någon av Finnbygdens läsare som ej känna Ante L:son Antee till namnet, freds- och nykterhetskämpen, esperantoförespråkaren och banbrytaren i Klarälvsdalen.

Antee som är född i Sysslebäck 1895, har sedan unga år stått i dessa rörelsers tjänst och alltsedan hans första framträdande har man funnit honom vara den otrötte kämpen och orädde förespråkaren.

Han började redan vid 14 års ålder tänka över de kapitalistiska orättvisorna i världen och skrev vid 16 års ålder sin första revolutionsdikt, som sedermera gick till en tidning. Ett år senare finna vi honom som medarbetare i Stormklockan och Såningsmannen. Sedan började A. medarbeta i Arbetaretidningen Nya Värmland, Arbetaren, Skogs- och Flottningsarbetaren, Vegetarianen, Folkets Dagblad Politiken, Svenska Arbetare-Esperantisten m. fl. A. har även flera gånger medarbetat i annan än arbetarpressen. T. ex. under 1918 skrev han för Odlaren och Värmlands-Posten. Ja, alla tidningar som bett A. om ett bidrag har han tillmötesgått.

I arbetarrörelsen har A. deltagit sedan han konfirmerades, samt i de politiska har han först deltagit i det vänstersocialistiska partiet och sedan i det kommunistiska, där han f. n. står och som han säger, ej lämnar så länge de Marxska riktlinjerna tillämpas i partiet.

I den fackliga rörelsen, har Antee sedan ett år tillbaka aktivt deltagit. Han har blivit ställd som skott-tavla under de mest kritiska ögonblicken av fackföreningsrörelsens tidigare skeden i Klarälvsdalen. Sålunda har han blivit stämplad som uppviglare av arbetarna och beskylld för flera av de nidingsdåd, som utfördes där under flottningsblockaden 1923. Det var även på tal att häkta honom, vilket dock uteblev.

Antee har Buddismen som religiös åskådning ehuru han tillhör teosoferna. Han vördar som sådan allt levande och tror att Gud har sin boning i allt skapat. Någon personlig existerande gud bekänner A. ej.

I esperantorörelsen har nog A. gjort sig mest bemärkt. Denna rörelse har han tillhört sedan 1917. F. n. är han organiserad i Sv. Arbetare Esperantoförbundet. Han var initiativtagare till Klarälvdalens och Finnskogarnas Esperantokrets i vilken han var ordförande. Antee är ledare för den Vegatariska-esperantiska ungdomskorrespondensförening ”La Gefratbando”, som räknar medlemmar över hela Europa. A. gav ut en tidning 1923 för denna förening som hette ”La Verserêant (Sanningssökaren). Han medverkar i de flesta esperantiska tidningar i världen. A. har anordnat många esperantokurser och i våras har han företagit en föredragsturné inom kretsen.

För hembygdsvården är Antee mycket intresserad. Vid alla tillfällen agiterar han för saken, han brukar vid fester och basarer inrätta fornstugor.

Antee är vegetarian, vilken lära han omfattar med stor entusiasm. Han säger i ett brev till undertecknad ”Vegetarismen tillika med esperantorörelsen äro de rörelser som jag strävar mest för, ty jag tänker: en sund kropp skall göra en sund själ och ett gemensamt språk skall vara det som förenar själarne. Hälsa, lycka och livsglädje, vegetarismens följdföreteelser.
- Enighet genom språket sätter kronan på verket. Den dag vi se, att vegetarismen och esperanto äro genomförda, hava vi ej längre några fattiga på jorden!”

Antee är organiserad nykterist i I.O.G.T. Medlem av Sv. Kamratförbundet, Ovansjö Djurskyddsförening m. fl. Ledamot i Dalby kommunalfullmäktige. Han tillhör vår klubb och vår tidning Finnbygdens redaktion ligger med ett hörn på hans axlar. Han redigerar nämligen esperantospalten. Dessutom är han en av Finnbygdens flitigaste medarbetare, därom vittna de uppsatser och dikter han förärat tidningen.

Detta är endast en kort översikt, över det arbete Antee hittills utfört i det idéellas tjänst. A. är en kamrat som hunnit med mycket och en utförligare beskrivning skulle ta vår tidnings utrymme för mycket i anspråk. Vi skola dock vid tillfälle återkomma. Till sist vill jag önska kamrat Antee all framgång och ytterligare förståelse för de behjärtansvärda rörelser, han nedlägger så stort arbete.
                                  
           

Finneskog.

 

- - -




Källa: Finnbygden 2-1924