Källa: Westén, Elna: Klarälvsbygd i bild och minne. . Dalaförlaget, Malung, 1981. - ISBN 91-8501-426-5.


- - -

Ante Antee

Ante Antee föddes den 5 september 1895 i Sysslebäck. Vid tretton års ålder slutade hans skolgång. Strax efteråt började han sina självstudier genom kurser från Hermods Korrepondensinstitut och tillägnade sig härigenom snart en god allmänbildning.

Redan som femtonåring fick han sina artiklar införda i såväl Stockholmstidningar som länspress. Dessutom var han en flitig medarbetare i "Såningsmannen", som då var ett organ för idealism och nykterhet. Han blev god vän med denna tidnings redaktör, Gustaf Lindström-Saxon och en privat brevväxling kom till stånd dem emellan, vilket bidrog till Antees föreningsiver. Nykterhet och fred var hans ideal. I.O.G.T.-logen "Vårblomman" i Norra Värmland fick många nya medlemmar när eldsjälen Ante kom med där.

En svår reumatisk åkomma drabbade honom i tonårsåldern men genom ändring av sina kostvanor blev han, som han trodde, botad. Då blev han helt vegetarian. Han gick i skola för trädgårdsmästare i södra Sverige och utövade yrket delvis sedan i hemtrakten. På vintrarna tjänstgjorde han som apterare i skogen. Fritiden var strängt upptagen av alla hans hobby. Men han ville dela med sig av sina älsklingsämnen. År 1920 bildade Antee den första djurskyddsföreningen i Dalby (Sysslebäck) med många medlemmar redan från början. Året därpå blev det Esperanto-förening. Vi var i början ett tiotal intresserade medlemmar som varje vecka samlades i våra resp. hem, ibland i biograflokalen och studerade hjälpspråket, som då var populärt. Brevvänner fick vi från olika länder i Europa men även från andra världsdelar. Föreningsannonser var införda i tidningen "La Espero" = Hoppet, i svensk översättning. Det blev frimärksbyten, vykort och fotografier samt en och annan dikt som vi själva skrev på Esperanto.

Ett par år senare var Antee färdig att bilda en amatörklubb som så småningom fick vind i seglen. På vår repertoar fanns följande pjäser: En fiffig betjänt, Konjaksagenten, Vräkt, Stråk-Jan och Bröllopet på Solö. Vi uppförde dessa pjäser på ideella festtillställningar i hela Klarälvdalen och på flera platser i Fryksdalen. Föreningens namn var i början "Sysslebäcks dramatiska klubb" men ändrades senare till "Thalia-klubben Kamraterna". Antee var ledaren och den mest teaterkunnige men också bröderna Edvin och Elis Andersson, brorsöner till värmlandsbördige skådespelaren och teaterdirektören Anders Frithiof, Hälsingborg, och Olov och Emil Bran var också duktiga "aktörer". Vi var sex "damer" och nio "herrar". Sammanhållningen var god.

Omkring 1925 grundades tidskriften "Finnbygden" av Ante Antee och Bror Finneskog från Nyskoga, senare bosatt i Torsby. Bland medarbetarna i densamma märktes Axel Frithiofsson, Oscar Larsson (Love Skog), Olov Olsson-Vilhuinen, Karl Bergkvist, Jace Edgren, senare även Emil Bran och P.I. Kårberger.

Åter en tidskrift "Skilda röster" utkom under några år på 40-talet med Bror Bengtsson som redaktör och Ante Antee som redaktionssekreterare.

Vännen Ante blev också hälsovårds- och djurskyddsinspektör. För sin stora insats inom djurskyddet erhöll han Svenska Blå Stjärnans pris (utmärkelse).

Under en inspektionsfärd i skogen en kall januaridag 1960 stupade han på sin post.


- - -



Källa: Westén, Elna: Klarälvsbygd i bild och minne. . Dalaförlaget, Malung, 1981. - ISBN 91-8501-426-5.