Erik Tellander

Förord till ”Jaggu mäj!”
Lista över bandade intervjuer
säterkapitlet till ”Jaggu mäj!”
Eriks ordsamling
Länsbibl. Värml. Författare
Då var finnskoging skällsord, Värmländsk kultur nr 5-6 1989
LJUDLÄNK: Erik Tellander

Erik Tellander (1917-2000)

Erik Tellander föddes 1917 i Norra Finnskoga. Han växte upp på Spikgården i Kärrbackstrand som son till Krogubbens dotterdotter Maria och hennes make, konstnären Per Tellander. Efter att ha provat på skogsarbete och gått utbildning till militärmusiker arbetade Erik inom handeln, först som affärsbiträde i Klarälvdalen, sedan på olika poster på riksnivå. Han var verksam som avdelningschef på KF och som PR-chef på ASK-bolagen, samtidigt som han skrev reportage, höll föreläsningsserier och medverkade i radioprogram.

På 1960-talet fick han en chans att återvända till hembygden, då han erbjöds bli krögare på Långbergets sporthotell. Han nappade på förslaget och med Krogubbens gener i kroppen byggde han upp en rörelse med olika aktiviteter. Efter några år startade han Finnskoga Wärdshus i Höljes, där han fick utlopp för sin kreativa sida – han startade vildmarksvandringar, lagade lokal mat, ordnade slädfärder till julottan, lät folk dansa på koppargolv och skrev tidningsannonser på finnskogamål. Efter denna period blev han turistkonsult på länsstyrelsen i Karlstad.

Författarskapet började med små minneslappar i byxfickan. Han noterade fakta som dök upp i minnet och skrev sedan ner små berättelser som i första hand var avsedda för barn och barnbarn. Berättelserna var dock alldeles för bra för att stanna vid en så begränsad läsekrets, och med hjälp från Montana förlag bearbetade Erik berättelserna till en bok. Denna blev en alldeles ovanlig läsupplevelse, nordvärmländsk kulturhistoria skriven med humor och värme på ett personligt, poetiskt språk. Recensionerna var översvallande.

På Kulturkoppras förlag gavs Eriks bok ”Julotta i Norra Finnskoga 1923” ut postumt år 2000, samma år som Erik avled. Han medverkade också i Torleif Styffes bok ”Gammelmat i norra Värmland” (Montana, 1999). Åren 1997-1998 gjorde Erik för Kulturkoppras räkning en serie bandade intervjuer med gamla Norra Finnskogabor. Dessutom läste han in ett stort antal ”Gammelord från norra Finnskoga” som han samlat genom åren.

<< Tillbaka