Källa: Bäckvalls brev till Olof Persson, 1854-1937, Transtrand


 

Stockholm 6/4 1934

– – –
Det är två strävanden som särskilt varit föremål. Det ena studier. Då jag var i Norrland och snickrade och timrade och hade en byggnad på entreprenad förtjänade jag så att det gick att fara till Kristinehamns Praktiska skola 1882-1883 och gå där en vinter. Där fick jag håg för byggnadsritning och redan sommaren 1883 gjorde jag planer till ett hus nr 11 Bergsgatan i Stockholm och 1886 fick jag första pris 600 kronor för tävlingsritningar till föreningen ”Enighet och Vänskaps” hus 78 Regeringsgatan, Stockholm, för som det hette i Prisnämndens utlåtande, ”planernas fördelaktighet”. När jag kom till Stockholm gick jag på tekniska söndags- och aftonskolor och åren 1889-1891 på tekniska högskolans arkitektavdelning, som extraelev med specialbetyg. Åren 1891 till 1894 på resa i Amerika för studier och hade 1892 ett resestipendium från K. Kommerskollegiet enl tingens ordning av K M t beviljat. Sedan har det varit att sno med flera tjänsteställningar och uppdrag. Rita och bygga var jag har varit.

Det andra har varit hembygdsforskningen och i och med det, boksamlande och studerande och arbete på arkiven. Tänk, sa en som tittade i skåpet, där det skrivna står om du hade haft två kronor i timmen för allt detta arbete, och det är inte utan att jag många gånger tänkt hur mycket förståndigare hade det inte varit att plocka in slantar i stället för detta lönlösa arbete. Men jag kan inte ångra mig.

- - -

Stockholm den 22 juli 1934

- - -

På vägen hemåt bjöds vi åka i bil med direktör Bengt Gilmark, hans hustru och son Bengt-Georg. Student i vår. Studenten körde hela vägen omkring 21 mil. Det var en trevlig resa. Det hade regnat och tidvis stänkte det. Mulet och skogen i sin vackraste grönska och ren luft. Vägen gick genom skogarna, Järna, Nås, Säfsen in på Värmlands området, Rämen och Gåsborn. Så återigen över gränsen in på Västmanlands område. Vid Grythyttan gjorde vi ett uppehåll, såg på kyrkan som är från början av 1600-talet. Så fortsatte vi till ett trevligt lantställe som Gilmark har och vidare genom märkliga och dejeliga bygder till Örebro. Gilmark, som kände vägen, berättade om ställena och orterna som vi genomforo under en oförglömmelig angenäm resa. Bengt (Håkansson) Gilmark är född Ovansjön i Dalby 1877. Han är en betydande man i Örebro. Han har en stor generalförsäkringsagentur, två stora bra hus centralt belägna. I ett av dessa ett stort hörnhus bor han propert och har sitt försäkringskontor. Han har all trafiken med bussar i Örebro. Det är bolag men han äger allra största delen däri och är skapare av företaget, direktör och ledare. En företagsam arbetsam ihärdig man.


- - -

Skrivet av Lars Bäckvall.


Källa: Bäckvalls brev till Olof Persson, 1854-1937, Transtrand