Lars Bäckvall

Elfdalsarkivet: Fornnordiska högtider

Om övre Klarälvdalen i gångna tider
Nordiska museet
... ägnade livet åt Klarälvdalens kulturhistoria, Klippt och skuret, T Styffe, 1987
Bäckvalls brev till Olof Persson

Lars Bäckvall (1858-1935)

Lars Bäckvall var torparsonen som blev arkitekt som blev hembygdsforskare på heltid. Få personer torde ha ägnat mer tid och intresse åt sin hembygd än denne Dalbyson.Han växte upp under knappa förhållanden på Bäcketorp i Transtrand som äldst av fem barn (varav två dog i barnaåren). Hans folkskolebetyg vittnar om en ovanlig studiebegåvning, och genom att kombinera studier med förvärvsarbete lyckades han utbilda sig till arkitekt. I denna profession verkade han en tid i Chicago och senare i Stockholm, där han bosatte sig för gott.

Med tilltagande ålder växte hans hembygdsintresse, och han började skriva av domböcker, kyrkoböcker och annat material som rörde norra Värmland. Han klippte notiser och gjorde släktutredningar, han brevväxlade med folk som hade kunskap om de gamla hemtrakterna, och han gjorde egna resor och strövtåg i fädernebygden.

Han har beskrivits som "en man med brinnande hembygdskärlek och outtröttlig forskariver", och detta är inga överord. Hans hembygdsforskning blev alltmer frenetisk och tangerade gränsen till mani. För att klara ekonomin blev Bäckvall tvungen att sälja ut sitt förnämliga bibliotek, vilket grep honom hårt. Trots försäljningen blev det knapert med pengar - arkitektyrket hann han inte ägna sig åt. Förlusten av makan (1927) tog honom mycket hårt, och han ändade sitt liv för egen hand en oktoberdag 1935.

Sin hembygdsforskning donerade Lars Bäckvall till Nordiska museet, där de handskrivna volymerna i folioformat upptar bortåt tre hyllmeter, en nära nog ofattbar forskargärning, "en outtömlig källa för mer än ett helt livs studium av övre Klarälvdalens kulturhistoria".

<< Tillbaka