Källa: Finnbygdens jul 1928


Finnbygden


- - - 


Dalby sockens äldste innevånare död.


Jöns Persson i Hole



Den 29 juni i år avled i sitt hem i Hole, hemmansägare Jöns Persson i den aktningsvärda åldern av 95 år. Han var vid sitt frånfälle sin sockens äldsta innevånare.

Jöns Persson, en god typ av gammal idog bondestam, var hela långa livet fäst vid sin jordtorva. Förutom på jordbruket har Jöns även sysslat i skogen där timmerkörarens hårda och farofyllda liv haft sina risker men även sina fördelar. I timmerskogen hade han tränats och stålsatts och där hade den medfödda goda viljan ytterligare skärpts och krafterna tränats.

Den gamle har, ända tills för ett par år sedan, deltagit i vid gården förekommande göromål och ända in i det sista var han rask och kry och vistades, så ofta väderleken tillät det, ute på promenader.

I sin krafts dagar var han med då björnjakterna gingo genom markerna i hans hemby och bland jaktkamraterna räknade han både Gustaf Schröder, Skräddar-Bengt och Möllen. Gott sällskap alltså! En ofta anlitad sakkunnig vid hästaffärer var han också och det kunde då hända att han vid dylika tillfällen, när han fått ett par ”gökar i knoppen” var just lagom ”i gasen” för att praktisera de gamla reglerna att ”stadga hästen.”

Till sin religiösa läggning var Jöns gammalkyrklig. Han läste varje söndag sin bibeltext och även ibland sjöng han psalmer. Ingen av de nyare religiösa strömningarna förmådde honom att ändra tankar. Vid andra predikningar än de vilka kyrkans tjänare kallat till, trivdes han aldrig. Detta är karaktäristiskt för det gamla odalmannakynnet.

Den gamle avhållne kyrkoherden Edvard Viding var en av de präster med vilken Jöns bäst kunde sympatisera. Kyrkoherden var ofta gäst i Jöns hem och då de efter besöken togo avsked av varandra hände det alltid att de länge i from bön om återseende, under tystnad, tryckte varandras händer; en vänskapsbetygelse som håller på att försvinna tillika med allt annat gammalt och vackert.

Jöns Persson stod i teten för fem generationer. Med sin maka, bondedotter från Hole, hade han flera barn av vilka tre ännu leva.

Frid över hans minne!                                                                                                      A. L. A.
                                                                  _______________




- - -


Källa: Finnbygdens jul 1928