Källa: Finnbygdens jul 1976


Finnbygden


- - -

SIGURD BOGRANG DÖD

Helt oväntat har lektor Sigurd Bograng gått ur tiden. Han avled den 16 september 1976. Därmed har en finnbygdsforskare av vetenskaplig klass slutat ett verksamt liv. Tomrummet och saknaden blir stor! Inte bara för de närmaste och vänkretsen utan även för föreningar och korporationer inom och utom landet i bl. a. finnkultursammanhang, där den bortgångne nedlagt ett uppoffrande och betydelsefullt arbete till fromma för både nutid och framtid. Och inte minst har Finnbygdens redaktion, medarbetare och läsare under många år fått ta del av Bograngs skriftliga resultat av sin forskarmöda. Bograng var en av denna tidskrifts äldsta och trognaste medarbetare och förutom ett flertal uppsatser har han från och med nr 1/1951 av Finnbygden redogjort för sin ”Värmlandsfinska ortnamnsförteckning”, som har ett mycket stort kulturhistoriskt värde.

Bograng var född den 10 januari 1907 i Bograngen såsom finnättling. Där växte han upp och kunde därefter aldrig glömma sin hembygd, där han vistades varje sommar trots sin bosättning på andra orter, bl. a. Falun och senast Eskilstuna, till följd av sin lärargärning. Liksom en del andra finnskogsungdomar greps han i ungdomsåren av studiebegär, kom in på läroverket i Karlstad, där han tog studenten 1925, blev sedan fil. mag. i moderna språk i Uppsala 1929 och fil. lic. där 1951. Han var en tid informator på Biby säteri, bedrev språkstudier i England, tjänstgjorde som adjunkt 1930-38 i Eskilstuna, kortare tid i Umeå, år 1940 till början av 1950-talet adjunkt vid läroverket i Falun och blev 1952 lektor vid Örebro tekniska läroverk. Efter korta lektorstjänster i Gävle och Haparanda blev han 1957 lektor i engelska och franska vid läroverket i Eskilstuna. På sistnämnda ort var han bosatt vid dödstillfället.

 

 

Från början hembygdsintresserad var han 1947 med om att starta Södra Finnskogas hembygdsförening. Hans stora insatser inom härvarande finnkulturförening är för läsarna tidigare kända. Genom sina kontakter i kultursammanhang i Norge och främst Finland blev han en betydelsefull länk i samarbetet mellan de nordiska länderna. Han var personlig vän med den finske presidenten Urho Kekkonen.

Nu har den trogne kämpen slutat sina dagar. I sorgen och vemodet känns tacksamhet över hans gärning!

Jordfästningen skedde den 25 sept. 1976 i hembygdens tempel, alltså Södra Finnskoga kyrka. Han fick alltså återbördas till fosterjorden. Finnbygdens krans nedlades med tal av Berit Sjögren och Solör-Värmlands finnkulturförenings av Axel Nilsson, Torsby.

 

Olof Hampus


- - -


Källa: Finnbygdens jul 1976