Om övre Klarälvdalen i gångna tider

Skildringar av hembygdsforskaren LARS BÄCKVALL

Korsbäcken i Dalby

(14/5 1935)


 

1. Tommers
2. Bäcke Håkkå
3. Kull Larstorp
4. Tran Larstorp
5. Bäcketorp
6. Traneltorp

Gammal landsväg. Denna väg byggdes från Femtbron efter hedarna till Mattesgården i Transtrand. Den byggdes efter förslag ingivet till rätten av kronobefallningsmannen brukspatron Jan Roman (domboken 1814 i febr.) och kallades "Nya landsvägen". Vägen fick förfalla, det var för besvärligt att komma upp på hedarna ifrån gårdarna, och redan på 1860-talet voro broarna förfallna och vägen övergiven. Endast på vissa ställen gångstig.

Örsängsmon kallas udden mellan Transtrand och Amnerud. Namnet kommer av sandör, sand som icke är täckt med myllager. Mon är betecknande för dem som bo nedanför, på så sätt att de kallas Uttamofolk, därför att de bodde uttamon.

På mons norra sida rinner Korsbäcken ut i Klarälven. Den uppkommer i Steåsmyra på Holmskärr, går så utför berget och rinner mellan Kull Lars-Torp och Tran Larstorp, sedan genom heden i en djup dal ned på "in'land" och genom en mindre dal i älven.

Norr om Korsbäcken på västra sidan landsvägen byggde min "goffa" (1831-1832) och mitt emot på östra sidan vägen hade "han Tommers" byggt ett tiotal år tidigare. När han byggde där, blev han utsatt för en märklig tilldragelse, som "gomma" och andra omtalade. "Han had kom te' å fått tömringa för när inpå, der kors ha stått, de 'kun int' di unnerjordisk, som vakt ställ, tol, å på natta rev di ner för'n, så han mått flött stugtömt. Att dä fanns underjordiska der, dä vesst di för det fanns dä på all töcker ställ". (Så fingo de underjordiska taga skulden för det en elak granne på södra sidan bäcken hade gjort, då de icke vågade säga hans namn högt). Så nämndes, att "nö' di geck der skull di be å  korssä." (När de gingo där förbi skulle de bedja och göra korstecknet på sig).

Sedan torpet vid storskiftet 1850, flyttades upp på Örsängsheden, talades ofta om tiden då de "bodd på nola sia Korsbäcken." För övrigt var namnet nämnt lika ofta som namnen på andra bäckar.

Detta historiskt märkliga namn har icke kommit in på generalstabens eller annan karta, som jag sett. Vill därför på detta sätt föra det i åminnelse.