Källa:


 

NÄRINGSLIVET I NORRA VÄRMLAND UNDER 1600-TALET MED SÄRSKILD HÄNSYN TAGEN TILL TIDEN FÖR DEN FINSKA INVANDRINGENS BÖRJAN.

Tyvärr äro uppgifterna från 1500-talet så få och ofullständiga, att det knappast är möjligt att bilda sig någon närmare uppfattning om näringslivet under detta århundrade. Tydligt är dock, att jakten och fisket spelade en betydande roll. Ofta erlades skatten i form av skinn och hudar. *1 Anteckningar i skattelängder tyda även på att det ofta var ont om spannmål. *2 För 1600-talet är källmaterialet rikare och större möjligheter finnas att kunna ge en bild av näringslivet, även om denna i många avseenden måste bli ganska ofullständig. Ej minst svårigheten att tolka och utnyttja materialet som huvudsakligen utgöres av skattelängder, har bidragit därtill.

Då det kan vara av intresse att få en skildring av näringslivet vid tiden för den finska kolonisationens början och första tid, har jag så långt det varit möjligt förlagt redogörelsen till omkring 1640, så mycket mer som bebyggelsen tidigare skildrats vid denna tid.