Om övre Klarälvdalen i gångna tider


Skildringar av hembygdsforskaren LARS BÄCKVALL

Med en levnadsteckning av Ingvar Larsson

Utgiven av Dalby hembygdsförening
Redigerad av Ingvar Larsson

FÖRORD

Dalby hembygdsförening kan i år fira sitt 50-årsjubileum och har i samband därmed velat hugfästa minnet av Dalbysonen, arkitekt Lars Bäckvall, en man som gjort mer än någon annan för utforskandet av inte bara Dalby sockens utan hela den övre Klarälvdalens historia. Hans vetgirighet, noggrannhet och flit, när det gällt att leta fram och göra tålamodskrävande avskrifter av i många fall svåråtkomliga och svårlästa källor, är värd all beundran.

En ringa del av sina resultat framlade han i en rad artiklar i Nya Wermlandstidningen åren 1922-1935. Det är dessa artiklar jämte ett särtryck ur Såningsmannen och en skildring efterlämnad i manuskript, som här samlats i bokform.

Huvudrubrikerna till Bäckvalls artiklar är överallt hans egna. Däremot har vid redigeringen delrubriker satts in i några längre artiklar. Till förtydligande av vissa ord eller uttryck har fotnoter utsatts i ett fåtal fall.

Verbens pluralformer har bibehållits, likaså i stort sett författarens egen interpunktion. Rättelser har företagits endast i de fall då rena förbiseenden eller felskrivningar förelegat.

Ortsnamnens stavning var förr mycket vacklande. Författarens stavning har därför bibehållits, när han berättar om händelser i svunna tider, utom i fall av uppenbar felskrivning.

En innehållsförteckning över Bäckvalls Elfdalsarkiv jämte kopior av hans donationsbrev till Nordiska museet och dess tack för gåvan återfinns i slutet av boken.

Falun i mars 1978

Ingvar Larsson